Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Naši obchodníci s cizí smrtí

Skupina íránských parlamentářů přijela počátkem tohoto měsíce jednat o české atomové spolupráci na pozvání komunistického poslance Stanislava Fischera.

Íránská státní agentura oznámila, že Češi jsou ochotni pomoci vládě v Teheránu vymazat Izrael z mapy. O jaderné spolupráci s emisary tajně hovořil i premiér Paroubek.

Skupina íránských parlamentářů přijela počátkem tohoto měsíce jednat o české atomové spolupráci na pozvání komunistického poslance Stanislava Fischera. Česká strana se ji snažila udržet v tajnosti, Íránci naopak všechno zveřejnili. Vyšlo tak najevo, že vedle partnerů v dolní sněmovně přijal Íránce i ministr průmyslu a dokonce premiér. Námluvy jsou tedy vážné, což ve stínu západních obav z íránské atomové bomby a výroků teheránského prezidenta, který si veřejně klade za cíl „vymazat Izrael z mapy“, vyvolává překvapené reakce doma i v zahraničí.

„Můžeme mít výhrady k jejich politice a k názorům jejich prezidenta, ale měli bychom obchodovat, protože to je v našem zájmu,“ vysvětluje svoji íránskou aktivitu organizátor návštěvy Fischer. On sám se jaderných hlavic v Teheránu nebojí. Podle něj by ji jen na svou obranu. A jak to ví? „Řekli mi to,“ říká poslanec. Stejně bez obav je i druhý duchovní otec íránského sbližování - šéf zahraničního výboru sněmovny Vladimír Laštůvka (ČSSD). „Lepší než jim říkat osa zla a hrozit, je spolupracovat, být u toho a vidět, co dělají,“ popsal své záměry v MF Dnes. Shodou okolností se tak jedna z nejvlivnějších figur české zahraniční politiky vyjádřila krátce poté, co „jaderná“ jednání mezi Íránem a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].