Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Jandák chrání památky

Vítězslav Jandák si zlepšení péče o památky předsevzal již při svém jmenování do funkce ministra kultury. Minulý týden se do toho s vervou pustil. Odvolal celkem dvacet šéfů Národního památkového ústavu a památkového odboru ministerstva. V odborné veřejnosti vypukl poprask, vznikají protestní petice, experti si klepou na čelo, odvolaní ředitelé nechápou, co se děje, a hlásí se znovu do konkurzu na svá místa. Největší poptávka je ale zatím po nedostatkových informacích: co bude v plánech ministra následovat a jak to celé souvisí s řešením problémů kolem zdejších památek.

Fotografie: Novák: jeden den v roli ředitele. Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Novák: jeden den v roli ředitele. Foto ČTK • Autor: Respekt

Vítězslav Jandák si zlepšení péče o památky předsevzal již při svém jmenování do funkce ministra kultury. Minulý týden se do toho s vervou pustil. Odvolal celkem dvacet šéfů Národního památkového ústavu a památkového odboru ministerstva. V odborné veřejnosti vypukl poprask, vznikají protestní petice, experti si klepou na čelo, odvolaní ředitelé nechápou, co se děje, a hlásí se znovu do konkurzu na svá místa. Největší poptávka je ale zatím po nedostatkových informacích: co bude v plánech ministra následovat a jak to celé souvisí s řešením problémů kolem zdejších památek.

Zbledli a bylo

Když Pavel Konečný nastupoval minulý týden do rychlíku Praha–Olomouc, ještě netušil, že se za pár hodin otočí a pojede zpátky. Během cesty mu telefonovala manželka, že musí zase do Prahy na poradu k ministrovi. Do metropole pan Konečný přijel coby ředitel olomoucké pobočky Národního památkového ústavu. O chvíli později již stál v řadě svých kolegů oblastních ředitelů, aby se společně dozvěděli, že jsou zbaveni funkce. „Zbledli jsme, bylo ticho. Nechápali jsme, co se děje,“ říká Konečný. Stejný úlek zavládl brzy nato po zveřejnění zprávy mezi profesionály z branže. Na památky bohaté a pyšné Česko tak prožilo šokový začátek změn v systému jejich ochrany. A přitom sama o sobě je snaha o zlepšení té ochrany pozitivní zprávou.

To, že nedokážeme své kulturní dědictví úspěšně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].