Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

„Vypadá to, že to byli takoví idioti, že by podepsali snad cokoli. Jenže já musím prokázat úmysl,“ komentoval předloni na jaře kauzu 8 šéfů Komerční banky, stíhaných za podíl na osmimiliardovém tunelu, státní zástupce Pavel Suchánek. Zdůvodňoval tak, proč zastavuje jejich trestní stíhání. Suchánkovo rozhodnutí vzápětí zrušili jeho nadřízení a přikázali mu bankéře poslat před soud. Ten rozhodl minulé úterý: skutek není trestným činem, neprokázal se úmysl, ale banka po nich může žádat náhradu škody.

O úmyslu je možné pochybovat, o podílu na mnohamiliardové škodě nikoli: uvedení bankéři se mzdou stovky tisíc měsíčně měli v popisu práce pečlivě se starat o svěřený majetek. Místo toho odsouhlasili, že banka může půjčit 8 miliard mezinárodnímu podvodníkovi Baraku Alonovi, přestože se kolem něj vznášela řada podezření, o nichž věděli či ze své funkce měli vědět.

Dobrá, blbost není trestná. Větší díl viny určitě měli jejich podřízení, kteří představenstvu dávali falešné informace (stojí za to před jiným soudem). Jako výsměch ze strany bankéřů už však zní, že zvažují žádost odškodného za neoprávněné stíhání.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].