Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Asfalt, věda a budoucnost

Ve stínu debaty, o kolik se proti předpokladům zkrátí množství peněz, které dostaneme z fondů Evropské unie, je otázka, na co chce tyto peníze Česko využít. Ta je přitom pro nás mnohem důležitější.
Silnice, třídicí linky na odpad, či oprava paneláků? Nebo podpora vzdělávání, či snad výstavba jezů na Labi? O tom nyní diskutují čeští politici a úředníci při přípravě strategie, na co Česko použije zhruba 800 miliard korun, které v letech 2007 až 2013 dostane z fondů Evropské unie.
Zatímco letos získá z evropských fondů okolo 35 miliard, v letech 2007 až 2013 to bude více než trojnásobek ročně.

Ve stínu debaty, o kolik se proti předpokladům zkrátí množství peněz, které dostaneme z fondů Evropské unie, je otázka, na co chce tyto peníze Česko využít. Ta je přitom pro nás mnohem důležitější.

Tvrdě na to

Silnice, třídicí linky na odpad, či oprava paneláků? Nebo podpora vzdělávání, či snad výstavba jezů na Labi? O tom nyní diskutují čeští politici a úředníci při přípravě strategie, na co Česko použije zhruba 800 miliard korun, které v letech 2007 až 2013 dostane z fondů Evropské unie.

Zatímco letos získá z evropských fondů okolo 35 miliard, v letech 2007 až 2013 to bude více než trojnásobek ročně.

Tvorbu našich priorit má na starosti ministerstvo pro místní rozvoj. To nyní připravuje dokument s kostrbatým názvem Národní strategický referenční rámec. V rukou zhruba padesátičlenné komise se scházejí požadavky všech ministerstev, ale i nadací či profesních organizací na to, co by se mělo z evropských peněz financovat.

Za dva měsíce dostane dokument na stůl vláda, která by měla do konce března dát svoje přesné představy priorit Evropské komisi. Ta do poloviny roku řekne své stanovisko, a pokud to bude stejné jako při přípravě současného rozpočtu před dvěma lety, tak se do října bude o přesných podmínkách vyjednávat.

Jenže v těch českých představách je trochu zmatek: již v červnu je totiž představil místopředseda vlády pro ekonomiku Martin Jahn ve své Strategii hospodářského růstu a stručně se dají shrnout takto: měla by se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].