Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

A už jste slyšeli gypsy punk?

Fotografie: Mysli lokálně, fuckuj globálně aneb cesta kolem světa s Eugenem Hützem. Foto Profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Mysli lokálně, fuckuj globálně aneb cesta kolem světa s Eugenem Hützem. Foto Profimedia.cz • Autor: Respekt

Je doba křížení a nosí se možné i nemožné fúze hudebních stylů. Všechno už tu bylo, tvrdí skeptici. Když vtom z hlubokých lesů tajemné slovanské země jménem Hützovina vystupuje šlachovitý dlouhán s kozáckým knírem a angličtinou s ruským přízvukem vzdorovitě praví: „A už jste slyšeli gypsy punk?“ Pokud ne, zkuste to tuhle středu v pražském klubu Roxy. Není sice jisté, že podobně namíchaný koktejl romských, ruských, židovských, rockových, punkových a reggae vlivů už někde na světě neexistuje. Ale pokud zvěsti nelžou, jisté je, že ve starém sklepním kině nezůstane kámen na kameni.

Bordel v Gogolově stylu

Duchovním otcem imaginární země Hützoviny, kde se snoubí krutý feudální řád s totálním chaosem jedenadvacátého století, je ukrajinský běženec s newyorskou adresou Eugen Hütz. Charismatický frontman kapely Gogol Bordello, výrazně imaginativní, prudce proměnlivý, lehce psychopatický a hlavně neuvěřitelně zábavný.

Jeho cikánský kabaret přijíždí do Prahy představit své v pořadí už třetí album s názvem Gypsy Punks: Underdog World Strike (volně Světová stávka pechařů).

Narodil se v Kyjevě na Ukrajině v roce 1972 a až do výbuchu Černobylu prožíval celkem normální sovětské dětství poznamenané materiální i duchovní nouzí. Jeho otec, řezník a současně kytarista v undergroundové kapele, způsobil, že se na jedné z posledních škol objevila v synově osobní složce…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].