Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Štvanice na Valérii P.

Čtyřletá Irenka fouká pro mámu píseň na harmoniku a chumel jejích sourozenců se stejné mámě choulí pod stolem u nohou. Valérie Pužová (33) vychovává celkem devět potomků. Tyto dny jsou ale zřejmě poslední, které tráví pohromadě. Sociální pracovnice se totiž rozhodly děti matce odebrat. Příběh, na který minulý týden upozornily Lidové noviny, nabízí odpověď na čím dál tíživější otázku: Proč tady vlastně každý rok končí tisíce dětí v dětských domovech, přestože většina má milující a starostlivé rodiče.

Fotografie: Prostě hrozný nepořádek. (Valérie Pužová doma se svými dětmi.)  Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Prostě hrozný nepořádek. (Valérie Pužová doma se svými dětmi.) Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Čtyřletá Irenka fouká pro mámu píseň na harmoniku a chumel jejích sourozenců se stejné mámě choulí pod stolem u nohou. Valérie Pužová (33) vychovává celkem devět potomků. Tyto dny jsou ale zřejmě poslední, které tráví pohromadě. Sociální pracovnice se totiž rozhodly děti matce odebrat. Příběh, na který minulý týden upozornily Lidové noviny, nabízí odpověď na čím dál tíživější otázku: Proč tady vlastně každý rok končí tisíce dětí v dětských domovech, přestože většina má milující a starostlivé rodiče.

Opravdová láska

„Na paní Pužovou jsme vedli spis od chvíle, kdy se jí narodilo první dítě,“ říká vedoucí sociálního odboru magistrátu Pavla Mikšátková. „Protože ho měla v sedmnácti a protože patří k té skupině lidí, která nekontrolovaně a neustále rodí děti. Ale tehdy jsme neměli legislativní sílu, jak to řešit. Mohli jsme jen občas dělat tytyty.“ Pak se stalo, že otec početné rodiny onemocněl cukrovkou a přestal pracovat. Důsledkem toho rodinné účty občas sklouzly do minusu a Pužovi zůstávali dlužit za nájem. Loni v červnu pak při oslavách dětského dne došlo k prvnímu otevřenému střetu. Jedno z dětí Pužových si vzalo coca-colu a upomínkový předmět, které tam volně ležely. Pracovnice městského úřadu ho ale při tom chytily, zbily a mrštily s ním o zeď. Otec, který to viděl, se vrhl bránit své dítě a zavolal policii. „Nakonec byly naše dámy na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].