Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Moravský slušňák v Africe

V celé rovníkové Africe dnes asi neexistuje proslulejší Čech než Dalibor Kopp. Aspoň pro tamní misi OSN, která ho nedávno obvinila, že svými zbrojními kšefty žene oblast do dalších a dalších krvavých konfliktů. Ve vlasti dosud o slavném rodákovi nikdo nic pořádně neví, i pro sousedy z rodných Pavlic byl ještě nedávno pouhým drobným podnikatelem s mysliveckými potřebami. Pak najednou přišel šok: nejprve zatčení doma, pak útěk do liberijské divočiny, nové zatčení a nový útěk. A potom oficiální komuniké, že nenápadný moravský obchodníček může patřit mezi vyzbrojovatele iráckých teroristů a palestinského Hamásu. Bližší pohled ovšem prozrazuje, že Koppova cesta k proslulosti byla sice dlouhá, ale přímá.

Fotografie: Kopp tvrdí, že za to nemůže. Podle lidí z OSN to není pravda. (Liberijští ozbrojenci zabíjejí člověka v Monrovii, 1996.) Foto Profimedia.cz /AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Kopp tvrdí, že za to nemůže. Podle lidí z OSN to není pravda. (Liberijští ozbrojenci zabíjejí člověka v Monrovii, 1996.) Foto Profimedia.cz /AFP • Autor: Respekt

V celé rovníkové Africe dnes asi neexistuje proslulejší Čech než Dalibor Kopp. Aspoň pro tamní misi OSN, která ho nedávno obvinila, že svými zbrojními kšefty žene oblast do dalších a dalších krvavých konfliktů. Ve vlasti dosud o slavném rodákovi nikdo nic pořádně neví, i pro sousedy z rodných Pavlic byl ještě nedávno pouhým drobným podnikatelem s mysliveckými potřebami. Pak najednou přišel šok: nejprve zatčení doma, pak útěk do liberijské divočiny, nové zatčení a nový útěk. A potom oficiální komuniké, že nenápadný moravský obchodníček může patřit mezi vyzbrojovatele iráckých teroristů a palestinského Hamásu. Bližší pohled ovšem prozrazuje, že Koppova cesta k proslulosti byla sice dlouhá, ale přímá.

Ten s tou černoškou

Po Daliboru Koppovi (43) dnes pátrají afričtí policisté i jednotky OSN. V půli loňského prosince byl sice zatčen jordánskými vojáky v liberijské Monrovii, ale pak podplatil tamní úředníky a nedávno zmizel. „V Libérii nemáme žádné diplomatické zastoupení, vlastně ani nevím, kde je nejbližší ambasáda, takže nemáme žádné informace, co se vlastně děje,“ říká tiskový mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. A stejně tápe i policie, která Koppa před časem obvinila z pašování vojenského materiálu a loni v září na něj vydala mezinárodní zatykač. „Ani my o něm dnes nic nevíme,“ říká policejní mluvčí Blanka Kosinová.

Získat informace v Monrovii…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].