Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Vysoká hra Tomáše Pitra

Tomáš Pitr dnes nepůsobí tak suverénně jako ještě před pár týdny, kdy v roli velkého hybatele skandálu Unipetrol s novináři uvolněně žertoval na adresu politiků a jejich bezedných úplatkářských kapes. „Jsem na horách v Německu. Potřeboval jsem vypadnout a dát si myšlenky do pořádku,“ zní z telefonu bezbarvý hlas muže, který den předtím dostal u soudu osm a půl roku vězení za podvod starý jedenáct let. Tak prudce se zlomil osud teprve čtyřiatřicetiletého podnikatele, který se dokázal – s pomocí význačných představitelů ČSSD – přeměnit z drobného veksláckého čachráře v jednoho z nejvlivnějších a nejbohatších průmyslníků v zemi. Jenže teď v létě zkřížil cestu svým ještě vlivnějším kolegům a karta se obrátila.

Fotografie: Ústavní pořádek si může oddechnout. (Pitr před soudem, duben 2004.) Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Ústavní pořádek si může oddechnout. (Pitr před soudem, duben 2004.) Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Tomáš Pitr dnes nepůsobí tak suverénně jako ještě před pár týdny, kdy v roli velkého hybatele skandálu Unipetrol s novináři uvolněně žertoval na adresu politiků a jejich bezedných úplatkářských kapes. „Jsem na horách v Německu. Potřeboval jsem vypadnout a dát si myšlenky do pořádku,“ zní z telefonu bezbarvý hlas muže, který den předtím dostal u soudu osm a půl roku vězení za podvod starý jedenáct let. Tak prudce se zlomil osud teprve čtyřiatřicetiletého podnikatele, který se dokázal – s pomocí význačných představitelů ČSSD – přeměnit z drobného veksláckého čachráře v jednoho z nejvlivnějších a nejbohatších průmyslníků v zemi. Jenže teď v létě zkřížil cestu svým ještě vlivnějším kolegům a karta se obrátila.

S pány na led

Osm a půl roku je hodně – za věc spáchanou tak dávno. České soudy přitom běžně vyznávají zásadu, že společenská nebezpečnost zločinů se léty smazává – někdejší střelci do lidí na komunistické hranici by o tom s osvobozujícími rozsudky v kapse mohli vyprávět. Koneckonců i Pitr byl loni tímtéž soudem za tentýž podvod osvobozen. Takže se samozřejmě nabízí spekulace, že vysoký trest padl jako odplata za podnikatelovo nedávné protivládní angažmá. Jenže to tak úplně nesedí: vrchní soud totiž při odvolání státního žalobce doporučil nižší instanci Pitra potrestat už loni, dávno předtím, než se průmyslník proslavil v aféře Unipetrol a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].