Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Rovná daň dobývá Česko

Stínový ministr financí ODS Vlastimil Tlustý minulý víkend na sjezdu své strany představil nový daňový a sociální systém postavený na rovné 15% dani a z těch čísel přechází zrak: průměrná rodina, v níž alespoň jeden člen pracuje, si domů přinese o třetinu až čtvrtinu více peněz než dosud. Kromě toho ale klesne nezaměstnanost a zrychlí se hospodářský růst. Stručně – pokud příští volby vyhraje ODS, nastane v Česku ráj na zemi.

Fotografie: Slovensku pomohla nejen rovná daň, ale i snazší propouštění z práce. Foto Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Slovensku pomohla nejen rovná daň, ale i snazší propouštění z práce. Foto Tomki Němec • Autor: Respekt

Stínový ministr financí ODS Vlastimil Tlustý minulý víkend na sjezdu své strany představil nový daňový a sociální systém postavený na rovné 15% dani a z těch čísel přechází zrak: průměrná rodina, v níž alespoň jeden člen pracuje, si domů přinese o třetinu až čtvrtinu více peněz než dosud. Kromě toho ale klesne nezaměstnanost a zrychlí se hospodářský růst. Stručně – pokud příští volby vyhraje ODS, nastane v Česku ráj na zemi.

Sedm tisíc navíc

Pavel Novák z Kolína dnes přinese domů měsíčně 17 tisíc čistého. Teď mu občanští demokraté slíbili, že pokud příští rok v červnu vyhrají volby, jeho měsíční konto samo od sebe pořádně nabyde: o plných sedm tisíc korun. Zázrak způsobí „Tlustá peněženka“, kterou jako předvolební heslo své strany představil právě stínový ministr financí.

Pan Novák žije se ženou a dvěma dětmi; děti chodí do školy, žena je v domácnosti. Pobírá průměrnou mzdu necelých 19 tisíc hrubého, na daních zaplatí devět stovek a na sociálním a zdravotním pojištění dalších 2400 korun; od státu pak dostane tisícikorunu jako přídavek na děti a k tomu má ještě nárok na třísetkorunový sociální příplatek.

Pokud ODS zavede svoji daňovou reformu, Novákův hrubý příjem rázem poskočí na více než dvojnásobek: na 39 800 korun. Nejdříve se panu Novákovi na výplatní pásce připočítá 6600 korun, které „za něj“ teď na zdravotním a sociálním pojištění…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].