Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Nejvíc vyčítám této vládě dluhy

Mirek Topolánek (1956) vystudoval Vysoké učení technické v Brně. Později pracoval v OKD Ostrava jako projektant, po listopadu 1989 byl generálním ředitelem společnosti VAE. V roce 1994 vstoupil do ODS a o dva roky později byl zvolen do Senátu, kde se brzy stal šéfem stranického klubu a byl zvolen místopředsedou horní komory parlamentu. Na podzim 2002 se stal po Václavu Klausovi předsedou ODS. Mirek Topolánek je ženatý, má tři děti.

Fotografie: Foto Günter Bartoš. • Autor: Respekt
Fotografie: Foto Günter Bartoš. • Autor: Respekt

Mirek Topolánek

(1956) vystudoval Vysoké učení technické v Brně. Později pracoval v OKD Ostrava jako projektant, po listopadu 1989 byl generálním ředitelem společnosti VAE. V roce 1994 vstoupil do ODS a o dva roky později byl zvolen do Senátu, kde se brzy stal šéfem stranického klubu a byl zvolen místopředsedou horní komory parlamentu. Na podzim 2002 se stal po Václavu Klausovi předsedou ODS. Mirek Topolánek je ženatý, má tři děti.

Na kongresu ODS jste prohlásil, že je pro vás povolební velká koalice nepřijatelná. Co vám na ní vadí?

Její nemožnost. Ti, co o ní spekulují, nepočítají se současným stavem: už dnes přece existuje velká koalice socialistů a komunistů a zásadní věci probíhají na tomto půdorysu. Pokud by po volbách bylo možné dát dohromady 101 hlasů ČSSD a KSČM, každý, kdo s nimi do takové koalice vstoupí, bude stejným rukojmím, jako je dnes lidová strana a unionisté, kteří stojedenáctce dělají křoví. Ale pokud bude mít 101 hlasů středopravice, vznikne koalice na bázi ODS a KDU-ČSL nebo dalšího subjektu. O tom nepochybuji ani na vteřinu. Takto se ten souboj vyostřil.

Přesto si mnoho lidí velkou koalici dovede představit.

To je, myslím, důsledek opoziční smlouvy. Jenže ta byla v dané chvíli asi unikátním řešením na jedno použití. Dlouhodobě, jak je to vidět třeba v Rakousku, deformuje celý systém.

A co když to bude…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].