Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Už se zdálo, že situace je beznadějná a dopadne to stejně jako dřív, ale stalo se něco nečekaného. Umělci v čele s poslankyní Táňou Fišerovou vybojovali v parlamentu minulý pátek pro českou kulturu sto milionů korun navíc, a zastavili tak dlouhodobý pád státní podpory živého umění. Pikantní je, že toho dosáhli navzdory současnému ministru Vítězslavu Jandákovi. Ten s umělci a Fišerovou vůbec nespolupracoval, bál se bojovat a spokojil se s tím, co na něj zbylo.

To, co úspěchu Fišerové předcházelo, stojí za přiblížení. Výtvarníci, divadelníci, literáti i hudebníci se letos poprvé spojili, sami vypracovali analýzu stavu svých scén a navrhli dlouho známé řešení: aby přežilo více literárních časopisů, divadel, hudebních festivalů a orchestrů, aby bylo více nových premiér a výstav v regionech, je třeba přidat peníze – celkem 300 milionů. Ale systematicky. Ať je rozdělují transparentně grantové komise podle kvality. S analýzou pak umělci přesvědčovali poslance a členy vlády. Jandák je vůbec nepřijal. Iniciativy se nakonec ujala Fišerová. Po tvrdých jednáních vybojovala alespoň třetinu původních požadavků.

Může se to zdát jako hořké vítězství. Fišerová je unavená handlováním ve sněmovně, ve které navíc příští rok končí. Umělci zase místo tvorbě věnovali energii obhajování vlastní existence. Ale takový je prostě život ve svobodné společnosti. Důležité a nadějné je, že se našlo dost angažovaných a že se to nakonec podařilo, i když příští rok bude odpor sněmovny…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].