Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Klaus může všechno

V Respektu č. 48 vyšel článek Václav Klaus má tyfus rád od Petra Třešňáka. Týká se cikánského tábora v Letech u Písku v období 1942–1943, kde byli Romové týráni, kde umírali a odkud šly transporty do plynu do Osvětimi. Vše v režii protektorátní policie a četníků. Tuto účast Čechů na nacistické genocidě Romů mnozí popírají, a někteří, jako europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) nebo prezident Václav Klaus (ODS) dokonce tvrdí, že v Letech vlastně žádný koncentrační tábor nebyl.

Ano, podal jsem na Ransdorfa trestní oznámení pro zlehčování genocidy, to je i v ČR trestným činem. Proč jsem však do oznámení nezahrnul také Václava Klause?

Imunita Miloslava Ransdorfa je odstranitelnou překážkou, Evropský parlament by ho mohl vydat trestnímu stíhání. Parlament, který velkou většinou hlasoval na jaře pro usnesení o romském holocaustu a pro výzvu odstranit z místa někdejšího koncentračního tábora velkovepřín, by Ransdorfa imunity zbavil rád a se znalostí věci.

Imunita prezidenta republiky je na rozdíl od poslanecké absolutní, prezident se tak řadí mezi osoby trestně neodpovědné, ve smyslu říšského občanského zákoníku z roku 1811 „osoby šílené, blbé a nedospělé“. Jediný způsob, jak ho zbavit mandátu, je rozhodnutí Ústavního soudu o žalobě Senátu pro velezradu. Ovšem trestné činy velezradou nejsou.

Ctím právo a majestát, a nedovolil bych si…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].