Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Asijský vektor naší politiky posiluje

Fotografie: Víte o tom, že jsme v Unii? Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Víte o tom, že jsme v Unii? Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

Tak vysoká státní návštěva z Číny u nás nebyla celou generaci – 18 let. Jak se vám podařilo čínského premiéra přesvědčit, aby tento čtvrtek přijel? Nebo je to jen shoda okolností? Jede prostě kolem a spolu s Francií, Portugalskem a Slovenskem „sfoukne“ i Česko?

Z vašeho dotazu mám dojem, že byste byl nejradši, kdyby do Prahy čínský premiér nepřijel. Od Respektu mne to nepřekvapuje. Máte-li pocit, že návštěvu České republiky můj čínský partner jaksi „ sfoukne“, když už jede do Evropy, pak to prozrazuje zásadní neznalost Čínské lidové republiky. ČLR nedělá nic náhodně. Stejně jako my. Má pečlivě formovanou a cílevědomou zahraniční politiku odpovídající její roli globálního hráče světové politiky. A do tohoto rámce opatří systematické rozvíjení vztahů s Evropou, Evropskou unií a jejími členskými zeměmi. A Česká republika (jak jste snad informován) je od května loňského roku členskou zemí EU. Často jsem říkal – a vy to asi kupodivu nevíte –, že členství v EU násobí naše možnosti na úseku zahraniční politiky. V pětadvaceti se zahraničněpolitické cíle dosahují snadněji než na národní úrovni. Členství v EU zvyšuje náš význam pro ČLR a je jen logické, že toho obě strany chtějí využít.

Podívejte se aspoň trochu do faktografie, jen té nedávné. A tam zjistíte, že nedávno byl prezident ČLR na státní návštěvě ve Velké Británii, už druhé za 6 let. Co byste…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].