Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Zmařená šance šetřit

Česká ekonomika zažívá zlaté časy: hrubý domácí produkt roste nevídaným tempem pěti procent ročně a státní rozpočet je v mnohamiliardovém přebytku. Podle ekonomů je to ideální pozice na to, aby vláda začala šetřit. Pohled na právě schvalovaný rozpočet je ale tristní. Zadlužování státu na úkor budoucích generací pokračuje nerušeným tempem a o snižování zadlužení či nutných reformách si můžeme nechat zdát.

Česká ekonomika zažívá zlaté časy: hrubý domácí produkt roste nevídaným tempem pěti procent ročně a státní rozpočet je v mnohamiliardovém přebytku. Podle ekonomů je to ideální pozice na to, aby vláda začala šetřit. Pohled na právě schvalovaný rozpočet je ale tristní. Zadlužování státu na úkor budoucích generací pokračuje nerušeným tempem a o snižování zadlužení či nutných reformách si můžeme nechat zdát.

Ztracená šance

Nejprve pár čísel. Zatímco loni koncem října byl tuzemský rozpočet v šedesátimiliardovém schodku, letos je v přebytku 15 miliard korun, což je nejlepší výsledek za čtrnáctiletou existenci Česka. Hlavním důvodem je nečekaný výběr daní, způsobený hospodářským růstem. Za ten může především vstup do Unie, nízká inflace, příliv zahraničních investic a také boom některých odvětví jako ocelářství. Prosperující ekonomika vybízí k jedinému: začít šetřit a dělat reformy především penzí a sociálních výdajů a splácet dluhy, které každoročně narůstají. „Jenže vláda místo toho ještě zvyšuje utrácení,“ říká ekonom ING a bývalý ministr financí Jiří Rusnok.

Na to upozornil minulý týden i Mezinárodní měnový fond. „Rozpočet na roky 2006–2008 představuje promeškanou příležitost ke konsolidaci státních financí. Vzhledem k vysychání privatizačních příjmů a stárnutí populace se zmenšuje prostor pro jakoukoli trvalou daňovou reformu a snížení daňového zatížení,“ uvádí jeho zpráva.

Ministr financí Bohuslav Sobotka…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].