Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Začátek v Praze byl pro mě šok

Gaby Flatowová se narodila roku 1941 v Mnichově. Vystudovala germanistiku, žurnalistiku, archeologii a divadelní vědu. Většinu života strávila v zahraničí: v Indii, Chile, Polsku a také Česku, kde s přestávkami žije dodnes. Inscenovala divadelní hry v Indii aj., pracovala jako novinářka (mj. v Prager Zeitung a v Českém rozhlase Radio Prag). Už jedenáctým rokem se věnuje pozoruhodné činnosti – objevování a propagaci hudby skladatelů terezínského ghetta; její Nadační fond Hans Krása – Terezín uspořádal na 40 koncertů této hudby, z nichž některé vyšly na CD a vysílal je český a německý rozhlas. Gaby Flatowová je vdaná, má syna.

Fotografie: Foto Günter Bartoš. • Autor: Respekt
Fotografie: Foto Günter Bartoš. • Autor: Respekt

Gaby Flatowová

se narodila roku 1941 v Mnichově. Vystudovala germanistiku, žurnalistiku, archeologii a divadelní vědu. Většinu života strávila v zahraničí: v Indii, Chile, Polsku a také Česku, kde s přestávkami žije dodnes. Inscenovala divadelní hry v Indii aj., pracovala jako novinářka (mj. v Prager Zeitung a v Českém rozhlase Radio Prag). Už jedenáctým rokem se věnuje pozoruhodné činnosti – objevování a propagaci hudby skladatelů terezínského ghetta; její Nadační fond Hans Krása – Terezín uspořádal na 40 koncertů této hudby, z nichž některé vyšly na CD a vysílal je český a německý rozhlas. Gaby Flatowová je vdaná, má syna.

Žijete už patnáct let v Česku. Jak jste se tu ocitla?

Muž je diplomat, přijela jsem s ním v roce 1990 do Prahy. Předtím jsme byli jedenáct let v Indii, pět šest let v Chile, pět v Polsku… Já jsem vždycky toužila po světě. Má to na svědomí můj strýc Kurt.

Co vám provedl?

Byl černou ovcí naší rodiny z otcovy strany, stal se námořním kapitánem, třikrát se oženil, což bylo pro rodinu něco neslýchaného. Poprvé jsem se o něm dozvěděla, když mi bylo kolem deseti, a byla jsem očarovaná. Zjistila jsem si, kde se zrovna nachází, a napsala jsem mu svým dětským rukopisem dopis. A on mi odpověděl z Kuby, kde právě byl. Pro mě to byl neuvěřitelný zážitek – dopis s krásnými poštovními známkami a s fotkami strýce…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].