Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Vyhlídky na budoucnost

Je čím dál zřejmější, že nás po volbách čeká patová situace, která bude mít za následek nestandardní vládní řešení. U sousedů můžeme sledovat, jakou by mohlo mít podobu. Buď „polskou“ s menšinovým kabinetem opřeným o extremisty, nebo „německou“, kdy povládne velká koalice dvou ideově protichůdných stran. Asi je na čase se podívat, co by podobné scénáře znamenaly v Česku.

Fotografie: Chceme je? A dohromady, nebo zvlášť s třešňovou oblohou? Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Chceme je? A dohromady, nebo zvlášť s třešňovou oblohou? Foto ČTK • Autor: Respekt

Je čím dál zřejmější, že nás po volbách čeká patová situace, která bude mít za následek nestandardní vládní řešení. U sousedů můžeme sledovat, jakou by mohlo mít podobu. Buď „polskou“ s menšinovým kabinetem opřeným o extremisty, nebo „německou“, kdy povládne velká koalice dvou ideově protichůdných stran. Asi je na čase se podívat, co by podobné scénáře znamenaly v Česku.

Ochránci civilizace

V Německu i Polsku vzbudilo sestavení současných vlád velkou kritiku. U západních sousedů především proto, že „vítězná“ CDU musela sociálním demokratům ustoupit v řadě svých reformních plánů. Nebude se tak razantněji reformovat příliš štědrý stát, ale půjde se cestou mírného pokroku, která podle skeptiků nezaručuje v krizi se potácejícímu Německu úspěch. V Polsku zase řadě analytiků vadí, že ačkoli mohla vzniknout většinová vláda pravice, opřeli se konzervativci raději o populistické strany a vytvořili menšinový kabinet.

Přeneseno do našich reálií – německý model znamená vládu ODS a ČSSD, polský model ČSSD opřenou o extremistické komunisty. Ani jedno není zrovna nabídka, při které by se bouchalo šampaňským, po čem tedy raději sáhnout?

K hledání odpovědi se ještě jednou vraťme k sousedům. Po skončení velké koalice budou mít Němci možná stále dýchavičnou ekonomiku, ale budou mít jednu jistotu: nic se nezmění na demokratičnosti země a jejích…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].