Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Komu patří internet?

Není nic jednoduššího než si vůbec nevšimnout, že internet někdo ovládá. Funguje „to“? Funguje. Dá se „tam“ cokoli najít? Možná ne úplně cokoli, ale je toho hodně, určitě víc, než stihnete přelouskat. Můžete se „toho“ na cokoli zeptat? Jistě, a „ono“ vám to, na co chce, odpoví. Nejlepší způsob, jak si ověřit, že internet je tady u nás na Západě stále považovaný za nikým neřízenou komunikační střelu, je sledovat tichý úžas, který se objeví na tváři většiny jeho běžných uživatelů, když se dozvědí, že se o „nadvládu“ nad ním vedou mezinárodní spory.

Není nic jednoduššího než si vůbec nevšimnout, že internet někdo ovládá. Funguje „to“? Funguje. Dá se „tam“ cokoli najít? Možná ne úplně cokoli, ale je toho hodně, určitě víc, než stihnete přelouskat. Můžete se „toho“ na cokoli zeptat? Jistě, a „ono“ vám to, na co chce, odpoví. Nejlepší způsob, jak si ověřit, že internet je tady u nás na Západě stále považovaný za nikým neřízenou komunikační střelu, je sledovat tichý úžas, který se objeví na tváři většiny jeho běžných uživatelů, když se dozvědí, že se o „nadvládu“ nad ním vedou mezinárodní spory. Což je přesně to, k čemu došlo nedávno na konferenci OSN v Tunisku. O „řízení“ komunikačního fenoménu číslo jedna si tam vyměnily názory Spojené státy americké na jedné straně a zbytek světa na straně druhé.

Pán čísel a jmen

Mýty se skvěle poslouchají a je příjemné jim uvěřit. Jedním z takových živých snů je ničím neovládaná a ve své podstatě anarchistická povaha internetu. Něco stejně spontánního, jako je internet, byste na světě hledali těžko, ale dokonalá pravda to také není. Internet je nástrojem k přenášení dat mezi jednotlivými počítači a bez úzkostlivého dodržování pravidel hry by se velmi rychle propadl do chaosu. A protože se jedná a technický vynález, a nikoli samoregulující se organismus, pravidla musel někdo vymyslet, vtělit do systému a trvat na jejich dodržování.

Váš počítač musí mít jméno, aby se nedal zaměnit s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].