Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Čína diktuje podmínky

V Číně se už delší dobu z vládních kruhů i tisku ozývalo, že přijde čínská „ofenziva v zahraničních stycích“. Co si pod tím představit? To ukázaly poslední týdny, kdy čínský prezident Chu Ťin-tchao nejprve navštívil Británii, Německo, Španělsko a Jižní Koreu. Vzápětí nato se uskutečnila návštěva amerického prezidenta v Pekingu. Čína slaví, že první část ofenzivy skončila na výbornou. Co tedy vlastně všechna tato jednání přinesla a o čem vypovídají ve vztahu Západu k dnešní Čínské lidové republice?

V Číně se už delší dobu z vládních kruhů i tisku ozývalo, že přijde čínská „ofenziva v zahraničních stycích“. Co si pod tím představit? To ukázaly poslední týdny, kdy čínský prezident Chu Ťin-tchao nejprve navštívil Británii, Německo, Španělsko a Jižní Koreu. Vzápětí nato se uskutečnila návštěva amerického prezidenta v Pekingu. Čína slaví, že první část ofenzivy skončila na výbornou. Co tedy vlastně všechna tato jednání přinesla a o čem vypovídají ve vztahu Západu k dnešní Čínské lidové republice?

Španělskou cestou

Konkrétní výsledky čínské aktivní zahraniční politiky se mohou na první pohled jevit jako pramalé. Společná závěrečná komuniké byla podepsána pouze během návštěv ve Španělsku a v Jižní Koreji, aniž by obsahovala nějaké důležitější dohody. Zřejmě nejkonkrétnějším výsledkem všech těchto jednání je rozhodnutí zřídit v Číně Cervantesovo centrum a na oplátku ve Španělsku otevřít Konfuciův institut. Co je ale důležitější, Španělé také ve společném prohlášení dále ujistili Čínu o respektu k jejím kulturním specifikům ve věci lidských práv, přislíbili usilovat o zrušení embarga, které EU uvalila na vývoz zbraní do Číny před 16 lety po masakru na náměstí Tchien-an-men v Pekingu, a podpořili čínské nároky na Tchaj-wan. Podobně také závěrečné komuniké vydané v Koreji explicitně a jednoznačně potvrzuje legitimitu čínských nároků na Tchaj-wan.

V ostatních zemích, které navštívil čínský prezident, žádná společná prohlášení přijata…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].