Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Chcete je rozehnat? Dáme vám šanci

Poznaň je známa jako město veletrhů. Jenže před týdnem upoutala evropskou mediální pozornost z jiného důvodu. Policie tam násilně ukončila nepovolený Pochod rovnosti, jehož cílem bylo „upozornit na problém diskriminace menšin“, především homosexuálů. Byla to už několikátá akce tohoto typu v Polsku – pokaždé je provázela atmosféra společenského konfliktu, emocí a občas i násilí.

Poznaňská Love Parade: polská „kulturní válka“ se na rozdíl od té americké neodehrává v médiích a u soudů, ale na ulicích. Na to pak doplácejí i sami gayové.

Poznaň je známa jako město veletrhů. Jenže před týdnem upoutala evropskou mediální pozornost z jiného důvodu. Policie tam násilně ukončila nepovolený Pochod rovnosti, jehož cílem bylo „upozornit na problém diskriminace menšin“, především homosexuálů. Byla to už několikátá akce tohoto typu v Polsku – pokaždé je provázela atmosféra společenského konfliktu, emocí a občas i násilí.

Kvůli ztrátám na majetku

Vše začalo loni v Krakově. Tehdy sdružení gayů naplánovala demonstraci na 8. května, což je pro Krakov datum výjimečné: svátek tamního světce, středověkého biskupa Stanislava, který je vždy spojen s procesím ulicemi Starého města. Plány paralelní demonstrace vyvolaly pobouření, čehož využily některé radikální skupiny (fotbaloví fanoušci a členové sdružení Všepolská mládež napojeného na nacionalistickou Ligu polských rodin) k vyvolání nepokojů.

Další podobný průvod – ve Varšavě – se tak stal předmětem bouřlivých politických sporů. Tehdejší starosta Lech Kaczyński demonstraci zakázal, oficiálně kvůli ohrožení bezpečnosti občanů. Průvod se nakonec konal za asistence policie, podléhající tehdejší postkomunistické vládě, která tvrdě zakročila proti pravicové mládeži, jež se snažila trasu pochodu blokovat.

V Poznani to vypadalo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].