Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

První dámou Afriky

Muži v Africe od získání nezávislosti selhávají. Je na čase, aby ženy dostaly šanci vládnout,“ říká v internetové diskusi BBC Paul Dasilva z Gambie. „Více žen ve strategických pozicích vyústí v lepší Afriku pro všechny. Jakmile se africká žena zaváže sloužit blahu svého lidu, tak ji nic nezastaví,“ dodává Tchiyiwe Chihana z Jihoafrické republiky. Zatím neoficiální vítězství „železné lady“ Ellen Johnson-Sirleafové v liberijských volbách se stává symbolem rostoucí síly žen v africkém veřejném životě. „Ženy jsou připraveny vytvářet dějiny kontinentu,“ prohlašovala první ženská hlava státu v Africe na předvolebních manifestacích.

Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt

Muži v Africe od získání nezávislosti selhávají. Je na čase, aby ženy dostaly šanci vládnout,“ říká v internetové diskusi BBC Paul Dasilva z Gambie. „Více žen ve strategických pozicích vyústí v lepší Afriku pro všechny. Jakmile se africká žena zaváže sloužit blahu svého lidu, tak ji nic nezastaví,“ dodává Tchiyiwe Chihana z Jihoafrické republiky. Zatím neoficiální vítězství „železné lady“ Ellen Johnson-Sirleafové v liberijských volbách se stává symbolem rostoucí síly žen v africkém veřejném životě. „Ženy jsou připraveny vytvářet dějiny kontinentu,“ prohlašovala první ženská hlava státu v Africe na předvolebních manifestacích.

Rodem z tradiční elity

Libérie je nejstarším africkým nezávislým státem po Etiopii. Zemi v roce 1847 založili osvobození otroci z Karibiku a USA. Tvořili pouze 5 % liberijské populace, ovšem v následujících 150 letech se stali uzavřenou elitou, která se naučila používat metody bývalých otrokářů a brzy ovládla původní obyvatele.

Čerstvá prezidentka pochází z této mocenské elity, což jí umožnilo získat špičkové vzdělání na prestižních amerických univerzitách. Vysoký původ jí dnes přináší podporu exilových i domácích špiček. Ozývají se však též hlasy, že je příliš spjata s těmi, kdo po desetiletí vedli Libérii do propasti. Po návratu z USA koncem 70. let totiž Johnson-Sirleafová přijala post ministryně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].