Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Tolik milých slov vůči politické straně od Václava Klause ještě nepadlo. „Ochránci tradic“, „státotvorná strana“, „stabilizující faktor“ – tak chválil prezident lidovce na jejich sjezdu. Tento „faktor“ Klause před osmi lety nekompromisně sestřelil z premiérského křesla a mezi ním a lidovci se vytvořila tak silná nenávist, že spolu v roce 1998 odmítli zasednout v jedné vládě. Nyní je vše zapomenuto. Ale proč?

Prezident je inteligentní pragmatik a ví, že pravicovou vládu prostě bez lidovců nikdo nesestaví. Nemluvě o tom, že větší neúspěch ODS a KDU-ČSL bude znamenat téměř konec snů o znovuzvolení. A nelze si nepřipomenout, že u Václava Klause je možná namístě se radovat, že tentokrát se snaží sbírat hlasy u demokratů a ne komunistů. Tedy zatím.

Prezident ale zároveň demokraty silně podráží, když neustále označuje komunismus za banální ideologii, která je vlastně normálním levicovým proudem. Mísí se v tom zřejmě jeho snaha obhájit spolupráci s rudými, když žádal o podporu při prezidentské volbě, a nepochopení historie a dnešní situace. Každopádně tento přístup může zbavit řadu voličů ostychu, aby bolševikům dali svůj „levicový“ hlas.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].