Často hledáte, jak…
Obálka vydání 46/2005
46/2005 • 13.–20. 11. 2005

2005/46

Editorial

Editorial

Marek Švehla

Vážené dámy a pánové,
naše stálá spolupracovnice Markéta Pilátová odjela na delší čas do Brazílie a v tomto čísle vám nabízíme první z jejích
článků z Latinské Ameriky. Dále se věnujeme událostem ve Francii, a sice reportáží našeho pařížského kolegy Jaroslava Formánka a komentářem na protější straně. V rubrice Téma přinášíme k výročí listopadového převratu obsáhlý článek, který vypráví příběh o tom, jak jsme tady v posledních dvaceti letech žili. V rubrice Ekonomika si můžete přečíst trendový text o výrobě elektřiny z rychle rostoucích rostlin.
Inspirativní čtení přeje

Komentáře

Glosa

Petr Třešňák

Glosa

Petr Holub

Zbyla ohlodaná kost

Jaroslav Spurný

Jestli na něco sedí bonmot, že česká vláda začne tvrdě bojovat s korupcí hned poté, co bude všechno trochu cennější rozkradeno, tak na Pozemkový fond a odchod jeho šéfa, ministra zemědělství Petra Zgarby. Tenhle úřad rozprodával patnáct let velmi podezřelým způsobem majetek. Média bila na poplach, ale nic se nedělo: mlčela policie i dozorčí rada složená z poslanců stran celého politického spektra. Teď možnost neprůhledných kšeftů fondu za měsíc skončí restituční tečkou a jeho šéfové na rozloučenou ještě rychle vyvedli svým kamarádům poslední lukrativní pozemky s miliardovým zhodnocením. Kost je tedy ohlodaná – a vláda se dala do díla: vyletěl ministr i dlouholetí členové výkonného výboru fondu. To je samozřejmě potěšitelná věc. Ale teď je správný čas rozebrat, co bylo špatně, že takové obchody mohly tak dlouho procházet. Bez podobné analýzy se pády à la Zgarba nestanou uklidňujícím signálem boje s korupcí, ale pouhým zvěstováním – aha, tak tam už je vymeteno.

Ve hvězdách

Zbyněk Petráček

Lekce smíru z Francie

Jiří Sobota, Marek Švehla

Hořící auta, zranění policisté, jeden ubitý starší muž. Minulé dva týdny ve Francii vypadaly skrz objektivy kamer hrozivě a pro tamní obyvatele jistě ve skutečnosti i byly. Teď už násilí ustupuje a je možné podívat se na celou událost bez emocí. A viděno střízlivýma očima: šlo o lekci, ze které stojí za to se poučit. Nikoli katastrofu, která by měla Evropu uvalit do nějaké beznaděje a strachu.