Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Udělala jsem několik tvrdých věcí

Historicky první premiérka Nového Zélandu (1997–99) Jennifer Mary Shipleyová (1952) patří k politikům, kteří dokázali změnit svou zemi díky odvážným sociálním a ekonomickým reformám. Původním povoláním učitelka, členka pravicové Národní strany, působila v letech 1990–96 v čele tří ministerstev. V roce 1997 reagovala na nespokojenost s vládou, jejíž byla členkou, vnitrostranickým pučem, během kterého svrhla předsedu Národní strany a premiéra Jamese Bolgera a nastoupila na jeho místo. V listopadu 1999 se stala na čas lídrem parlamentní opozice. Před dvěma lety z vysoké politiky odešla. Jennifer Mary Shipleyová je vdaná, má dceru a syna.

Fotografie: FOTO GÜNTER BARTOŠ • Autor: Respekt
Fotografie: FOTO GÜNTER BARTOŠ • Autor: Respekt

Historicky první premiérka Nového Zélandu (1997–99) Jennifer Mary Shipleyová (1952) patří k politikům, kteří dokázali změnit svou zemi díky odvážným sociálním a ekonomickým reformám. Původním povoláním učitelka, členka pravicové Národní strany, působila v letech 1990–96 v čele tří ministerstev. V roce 1997 reagovala na nespokojenost s vládou, jejíž byla členkou, vnitrostranickým pučem, během kterého svrhla předsedu Národní strany a premiéra Jamese Bolgera a nastoupila na jeho místo. V listopadu 1999 se stala na čas lídrem parlamentní opozice. Před dvěma lety z vysoké politiky odešla. Jennifer Mary Shipleyová je vdaná, má dceru a syna.

Přijela jste na kontinent, který prožívá těžké časy. Evropa má ekonomické problémy, starosti s imigrací a integrací, bojíme se konkurence, nestačíme Číně. Jak se daří vám na Novém Zélandu?

Popis, který jste právě použil na Evropu, by se přesně hodil na Nový Zéland v polovině 80. let. Byli jsme zadlužení, měli jsme starosti s Maory, lidmi z tichomořských ostrovů a také s naší orientací na Velkou Británii. Museli jsme se odhodlat k obrovským změnám. Zaměřili jsme se na trvale udržitelný rozvoj, ale zároveň jsme se snažili, aby nás systém chránil, aby Nový Zéland nezůstal jen u několika tradičních partnerů.

Ptal jste se, jak se nám daří. Dobře: desátým rokem zažíváme nepřetržitý hospodářský růst (letos 3,6 %), na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].