Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Odhalení v pavilonu goril

Je devět ráno, zoologická zahrada v Tróji otevírá brány a Shinda, Kijivu, Richard a Moja se za tvrzeným sklem pavilonu goril mohou těšit na každodenní proud pobavených návštěvníků. Už týden však k nahlédnutí do jejich klece není třeba jezdit až na vzdálenou pražskou periferii: šestnáct pohyblivých kamer přenáší každý jejich pohyb na web a sestřihy celého dne pak divákům nabízí Česká televize.

Fotografie: Víme vše: o nich i o nás samých. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Víme vše: o nich i o nás samých. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

V České televizi se naostro rozběhla „trochu jiná“ zábava: reality show se zavřenými lidoopy.

Je devět ráno, zoologická zahrada v Tróji otevírá brány a Shinda, Kijivu, Richard a Moja se za tvrzeným sklem pavilonu goril mohou těšit na každodenní proud pobavených návštěvníků. Už týden však k nahlédnutí do jejich klece není třeba jezdit až na vzdálenou pražskou periferii: šestnáct pohyblivých kamer přenáší každý jejich pohyb na web a sestřihy celého dne pak divákům nabízí Česká televize.

Richardův těžký den

Zatímco v prvních dnech šlo o čistý záznam chování zvířat v kleci a o zábavu se staral jen lidský komentář, teď se reality show rozjíždí naplno. Lidoopy čeká plnění „soutěžních úkolů“ a diváky pak rozhodování pomocí sms o tom, která z goril se stane vítězem a získá dvanáct melounů. Výtěžek z poslaných zpráv bude, jak zdůrazňují autoři, na konci estrády věnován na podporu ochrany goril v jejich přirozeném prostředí. Podle autora projektu Leonardo, Miroslava Bobka z Českého rozhlasu, dar nebo jeho část pravděpodobně poputuje do kamerunského Limbe Wildlife Centre, které vrací do přírody primáty zabavené na černém trhu (v současnosti jich je tam 121). „Nevím, jak velkou částku se podaří nashromáždit,“ říká o předpokládaném výtěžku Bobek, „vysílací časy nejsou nejvhodnější, ale uvidíme.“

Více než dar gorilám lákala…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].