Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika vtrhla do VZP, největší zdravotní pojišťovny, která ročně utratí 120 miliard korun.

Jen měsíc uplynul od revolty praktických lékařů, kterým VZP pozdě platila. Praktici si ale nestěžovali na pojišťovnu. Demonstrovali proti ministryni zdravotnictví a premiéru Paroubkovi nezbylo, než ji vyměnit. Ředitelka VZP Jiřina Musílková spolupracuje s některými politiky ODS, sociální demokraté se tedy obávali, že se podobná situace může opakovat před volbami. Proto Paroubek vybral za nového ministra Davida Ratha, který je dost rozhodný, aby nad VZP vyhlásil nucenou správu a dostal ji tak pod kontrolu.

V nucené správě je pouze jeden problém – do VZP politika nepatří. Pokud Musílková neměla černé peníze, kterými by skutečně podporovala ODS, je útok na pojišťovnu největší nezodpovědnost. Skrývá riziko tak mimořádné, že o podobném v českém zdravotnictví nebyla řeč od počátku 90. let.

VZP má dnes 65 % všech pojištěnců, přitom 1 až 2 % ročně odejdou. To je hlavní důvod, proč se nedaří udržet finanční bilanci v rovnováze. Stačí jednoduchá trojčlenka k výpočtu, že odchod 5 % pacientů zvýší dluh VZP o 6 miliard. Už tato částka stačí, aby se finance VZP, a tím i celého zdravotnictví dostaly do krize, jakou ještě nezažila. Proto by zástupci ODS a ČSSD měli při tak důležité otázce projevit elementární odpovědnost.

Autor je redaktorem Hospodářských novin.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].