Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Turisté ovládli svět

Výpravy profesionálních cestovatelů formátu Davida Livingstona nebo Emila Holuba ve své době vyvolávaly obdiv i nevěřícné kroucení hlavou. Že je někdo ochoten tolik riskovat v cizích zemích, když doma je tak hezky, bylo pro krajany jen stěží pochopitelné. Dnes ve stopách průkopníků kráčejí armády novodobých cestovatelů vybavených letenkou a ohmatanými průvodci. Má to ještě nějaký smysl? A jaké následky může masový turismus mít? Tyhle otázky zkoumá svěží a inspirativní výstava Univerzální zkušenost: Umění, život a oko turistovo. K vidění je v londýnské galerii Hayward, ale její globální téma je zajímavé i pro nás.

Fotografie: Ich bin Vinetou aneb exponát z galerie Hayward. Foto A. Robbinsová a M. Becher • Autor: Respekt
Fotografie: Ich bin Vinetou aneb exponát z galerie Hayward. Foto A. Robbinsová a M. Becher • Autor: Respekt

Výpravy profesionálních cestovatelů formátu Davida Livingstona nebo Emila Holuba ve své době vyvolávaly obdiv i nevěřícné kroucení hlavou. Že je někdo ochoten tolik riskovat v cizích zemích, když doma je tak hezky, bylo pro krajany jen stěží pochopitelné. Dnes ve stopách průkopníků kráčejí armády novodobých cestovatelů vybavených letenkou a ohmatanými průvodci. Má to ještě nějaký smysl? A jaké následky může masový turismus mít? Tyhle otázky zkoumá svěží a inspirativní výstava Univerzální zkušenost: Umění, život a oko turistovo. K vidění je v londýnské galerii Hayward, ale její globální téma je zajímavé i pro nás.

Do Mekky tudy

Na celém světě se každý rok vydá na cestu do zahraničí 700 milionů lidí, šest milionů z nich zamíří do České republiky. Počet obyvatel středomořských států se v letních měsících zdvojnásobuje. Podobná čísla mluví jasně, nenavozují však žádné pocity. To expozice zapůjčená z Muzea moderního umění v Chicagu ano. Má atraktivní a v současném umění populární formu zacílení na určitý společenský fenomén a optikou jednotlivých výtvarníků ukazuje jeho jednotlivé střípky i možná zobecnění.

Kontrast detailu a celku diváka zasáhne hned v úvodním sále: na plátně se za zvuků helikoptéry odvíjejí záběry města Řím snímaného z ptačí perspektivy. Rozostřené kontury domů působí jako kašírovaný sádrový model pro film s King Kongem, popiska na zdi ovšem odhaluje, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].