Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Boj o ruzyňský poklad

Stává se to tu běžnou praxí: stát halasně roztroubí, že chystá velký kšeft. Ale místo toho, aby si ho včas pojistil, například skoupil pozemky, které k tomu kšeftu jsou potřeba, tak si je nechá proklouznout mezi prsty. A když s údivem zjistí, že mu je někdo vyfoukl, následuje pomsta – nikoli ovšem na vinících, kteří pozemky neohlídali, ale na těch, kdo tu půdu vlastní. Jedna taková msta proběhla právě teď: tuzemští zákonodárci zákonem rozhodli, že vyvlastní majitele pozemků v okolí letiště Praha Ruzyně, kde má vyrůst nová přistávací dráha.

Fotografie: Hledejte evidentní spekulaci. Mapa Respekt • Autor: Respekt
Fotografie: Hledejte evidentní spekulaci. Mapa Respekt • Autor: Respekt

Stává se to tu běžnou praxí: stát halasně roztroubí, že chystá velký kšeft. Ale místo toho, aby si ho včas pojistil, například skoupil pozemky, které k tomu kšeftu jsou potřeba, tak si je nechá proklouznout mezi prsty. A když s údivem zjistí, že mu je někdo vyfoukl, následuje pomsta – nikoli ovšem na vinících, kteří pozemky neohlídali, ale na těch, kdo tu půdu vlastní. Jedna taková msta proběhla právě teď: tuzemští zákonodárci zákonem rozhodli, že vyvlastní majitele pozemků v okolí letiště Praha Ruzyně, kde má vyrůst nová přistávací dráha.

Jenom přesně zaškrtnout

Pražské letiště je poklad. Zatímco před revolucí v dobách zavřených hranic se cestující počítali na stovky tisíc ročně a v roce 1995 na tři miliony, letos jich bude přes 11 milionů. Praha se čím dál častěji stává nejen cílovou stanicí, ale především tranzitním místem, a pokud expanze jejího letiště bude pokračovat stejným tempem, do pěti let může předstihnout svého vídeňského rivala se současnými 14 miliony cestujících. Část téhle vize už letiště naplnilo – z půjčky Evropské investiční banky staví novou příletovou halu a chystá i výstavbu nové přistávací dráhy, protože stará – stejně jako současná hala – již kapacitně nestačí.

Ohledně naposled zmíněné stavby měl pro letiště loni v létě nastat den D. Dokončilo totiž projektovou dokumentaci nové dráhy, zjistilo si vlastníky pozemků a začalo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].