Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Zatím je všechno otevřené

Historik a politik Bronisław Geremek se narodil roku 1932 ve Varšavě. Pochází z židovské rodiny, za války mu zachránili život polští sousedé. Proslul nejdříve jako historik: jeho habilitační práce „Lidé z okraje společnosti ve středověké Paříži“ je významným mezníkem ve studiu středověké society. V roce 1968 vystoupil z komunistické strany na protest proti okupaci Československa. Podílel se na vzniku Solidarity, patřil mezi zakladatele Demokratické unie (později Unie svobody, dnes Demokratické strany), uskupení prvního demokratického premiéra Mazowieckého. V letech 1997–2000 byl polským ministrem zahraničí. Dnes je za svou zemi poslancem Evropského parlamentu.

Fotografie: Bronisław Geremek. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Bronisław Geremek. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Historik a politik

Bronisław Geremek

se narodil roku 1932 ve Varšavě. Pochází z židovské rodiny, za války mu zachránili život polští sousedé. Proslul nejdříve jako historik: jeho habilitační práce „Lidé z okraje společnosti ve středověké Paříži“ je významným mezníkem ve studiu středověké society. V roce 1968 vystoupil z komunistické strany na protest proti okupaci Československa. Podílel se na vzniku Solidarity, patřil mezi zakladatele Demokratické unie (později Unie svobody, dnes Demokratické strany), uskupení prvního demokratického premiéra Mazowieckého. V letech 1997–2000 byl polským ministrem zahraničí. Dnes je za svou zemi poslancem Evropského parlamentu.

Překvapil vás výsledek polských prezidentských voleb?

Čekal jsem ho. Ale v souvislosti s volbami musím vyjádřit znepokojení nad nízkou volební účastí a skutečností, že dvojí vítězství strany Právo a spravedlnost velmi ztížilo možnost vzniku budoucí koalice.

Volby vydaly naprostou většinu moci do rukou pravice. Zavedené demokracie mají mechanismy, jak takovou jednostrannost vyrovnat. Dokáže to Polsko?

Není to myslím žádné neštěstí – je pochopitelné, že uskupení, které se během posledních let zkompromitovalo, muselo odejít. Způsob, jímž levice vládla zemi, je postačujícím důvodem její volební prohry.

Co podle vás bude dál: vznikne koalice…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].