Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Summit v bezradné době

Jestliže upjatě formální setkání šéfů členských zemí Evropské unie může skončit zakyslou hádkou v pozdních nočních hodinách a trucovitými invektivami na tiskovkách pozdě nad ránem, jak asi dopadne neformální potlach týchž horkých hlav u jednoho stolu v potemnělé místnosti starobylého hradu? Podle očitých svědků účastníci ve čtvrtek hned na úvod odkládali saka, šlo však prý pouze o gesto podtrhující uvolněnou atmosféru setkání. Nejvyšší představitelé zemí evropské pětadvacítky se tentokrát přijeli na summit do anglického Hampton Courtu usmiřovat.

Se zacementovanou Evropou se musí něco stát, ale Evropané se přitom ani nejsou schopni shodnout na rozpočtu, který by určil směr budoucího vývoje.

Jestliže upjatě formální setkání šéfů členských zemí Evropské unie může skončit zakyslou hádkou v pozdních nočních hodinách a trucovitými invektivami na tiskovkách pozdě nad ránem, jak asi dopadne neformální potlach týchž horkých hlav u jednoho stolu v potemnělé místnosti starobylého hradu? Podle očitých svědků účastníci ve čtvrtek hned na úvod odkládali saka, šlo však prý pouze o gesto podtrhující uvolněnou atmosféru setkání. Nejvyšší představitelé zemí evropské pětadvacítky se tentokrát přijeli na summit do anglického Hampton Courtu usmiřovat.

Těžké časy

Mají k tomu dobrý důvod: EU najela letos na jaře na mělčinu a mezi diplomaty se neformálně mluví hned o několika eurokrizích najednou. V takové situaci není rozhádaná parta důstojníků na velitelském můstku právě nejlepší vyhlídkou na záchranu a už samotný hladký průběh jejich soukromého večírku v kajutě kapitána je vlastně úspěch. Jednodenní summit Evropské unie pořádaný dva měsíce před koncem britského předsednictví v bývalé rezidenci Jindřicha VIII. měl právě takovou párty být.

Pro připomenutí, s čím vlastně máme problém. Na jaře se po krachu referend ve Francii a Nizozemsku zastavil proces schvalování euroústavy a Unie je jednou nohou v krizi legitimity. Přitom se chystá na další rozšíření – v roce 2007 by…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].