Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Mezi vědce vpadla minulost

Významný vědec, profesor Vladimír Kučera, kandiduje na rektora ČVUT. Jeho bývalí kolegové mu vyčítají spolupráci s StB. On hájí svou nevinu a předkládá důkazy.
Vědecké městečko patřící Akademii věd, tvořené technickými ústavy a výzkumnými laboratořemi, se rozprostírá na samém konci Prahy. Tyto dny do něj prudce vpadla minulost.
Ústav informatiky sídlí ve čtyřpatrovém, červeně natřeném paneláku. V pracovně jaderného fyzika Ladislava Andreje visí portréty Einsteina a povalují se zde hromady knih. Doktor Andrej nesměl za socialismu deset let pracovat v oboru. Podzim 1989 ho zastihl v moskevském bytě známého ruského disidenta Andreje Sacharova, kde zajišťoval kontakt s odbojnými československými vědci. Dnes říká, že je pro něj „neúnosné, aby se rektorem starobylého českého učení technického stal člověk spolupracující s StB“.

Fotografie: Profesor Vladimír Kučera: „Jsem čestný muž. Chci očistit své jméno.“ Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Profesor Vladimír Kučera: „Jsem čestný muž. Chci očistit své jméno.“ Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Významný vědec, profesor Vladimír Kučera, kandiduje na rektora ČVUT. Jeho bývalí kolegové mu vyčítají spolupráci s StB. On hájí svou nevinu a předkládá důkazy.

Vědecké městečko patřící Akademii věd, tvořené technickými ústavy a výzkumnými laboratořemi, se rozprostírá na samém konci Prahy. Tyto dny do něj prudce vpadla minulost.

Ústav informatiky sídlí ve čtyřpatrovém, červeně natřeném paneláku. V pracovně jaderného fyzika Ladislava Andreje visí portréty Einsteina a povalují se zde hromady knih. Doktor Andrej nesměl za socialismu deset let pracovat v oboru. Podzim 1989 ho zastihl v moskevském bytě známého ruského disidenta Andreje Sacharova, kde zajišťoval kontakt s odbojnými československými vědci. Dnes říká, že je pro něj „neúnosné, aby se rektorem starobylého českého učení technického stal člověk spolupracující s StB“. Možné jmenování Vladimíra Kučery ale neleží v žaludku jen bývalým opozičníkům. Matematik Ivo Kramosil pracuje v oboru třiadvacet let, v opozici nebyl, ale Kučerovu kariéru rovněž vidí jako morální problém. Vědci jsou roztrpčeni skutečností, že v komisích rozdělujících granty a stipendia a doporučujících zahraniční stáže zasedají stále „jedni a titíž lidé spjatí s komunistickým režimem“, jak říká inženýr Petr Klán. Svým kolegům rozesílá memorandum, kde stojí, že Vladimír Kučera se nemůže stát rektorem, neboť je „v seznamu důvěrníků StB…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].