Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Kulturní tip

Pokud jste milovali znovuobjeveného Billa Murraye v hořké komedii Sofie Coppolové Ztraceno v překladu, nenechte si ujít Zlomené květiny Jima Jarmusche. Film má premiéru tento čtvrtek a předchází jej skvělá pověst. Snímek s desetimilionovým rozpočtem získal Velkou cenu v Cannes, zabodoval u diváků i kritiků, kteří se shodují, že je to Jarmuschovo nejlepší dílo.

Staršího proutníka Dona Johnstona (kromě narážky na Dona Juana se dostane i na zapomenutou filmovou hvězdu 80. let Dona Johnsona) právě opustila přítelkyně. Zdá se, že mu to zas až tak nevadí, a chystá se v klidu si užít předčasnou penzi. Z dopisní schránky však vypadne tajemný dopis, ve kterém mu jedna z jeho milenek sděluje, že s ní před dvaceti lety zplodil syna. Na naléhání souseda a přítele se vydá na cestu, aby mezi pěticí svých bývalých lásek vypátral autorku dopisu. Na výlet do minulosti se Donovi moc nechce – a tuší správně. U první bývalé se ještě dočká vřelého přijetí, u dalších pak narazí jen na chlad nebo rovnou vyhazov. Na konci spletité cesty (jak vlastně dopadla, zjistíte v kině) je Don trochu jako zpráskaný pes a filozofuje: „Minulost neexistuje, budoucnost neznáme. Jediné, co máme, je přítomnost.“ To je Juanova labutí píseň.

Představiteli hlavní role Billu Murrayovi patří velké poklona – někdejší „krotitel duchů“ vyrostl do mistrovství, díky němuž ho New York Times pasovaly na současného „nejtiššího komediálního herce“. Murray…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].