Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Dějiny psané žízní

Víte, že rčení „pivo je náš chléb“ platí asi pět tisíc let? Že na vzniku a dnešní podobě Spojených států se mnohem více než slavné Bostonské pití čaje podílel rum a whisky? Nebo že za rozšířením opia v moderní době stojí čaj? Tyhle a mnohé další informace se dají najít v knize Historie světa v šesti sklenicích z pera Toma Standage, editora britského týdeníku The Economist. Přitom nejde jen o nějakou slovní hříčku, ale seriózní převyprávění části dějin lidstva viděného přes šálky, půllitry a broušené sklenice plné piva, vína, destilátů, kávy, čaje a kokakoly.

U zrodu nezávislých USA stál rum. Londýnem zavedené zdanění melasy, z níž se vyrábí, bylo totiž v Novém světě impulzem k rebelii.

Víte, že rčení „pivo je náš chléb“ platí asi pět tisíc let? Že na vzniku a dnešní podobě Spojených států se mnohem více než slavné Bostonské pití čaje podílel rum a whisky? Nebo že za rozšířením opia v moderní době stojí čaj? Tyhle a mnohé další informace se dají najít v knize Historie světa v šesti sklenicích z pera Toma Standage, editora britského týdeníku The Economist. Přitom nejde jen o nějakou slovní hříčku, ale seriózní převyprávění části dějin lidstva viděného přes šálky, půllitry a broušené sklenice plné piva, vína, destilátů, kávy, čaje a kokakoly.

S pivem do školy

Člověk může bez jídla přežít týdny. Bez pití jen pár dnů. Jenže voda znamená, alespoň pro usedlé zemědělce a pastevce, také ohrožení. Pokud se nejedná zrovna o horský pramen, může snadno dojít k jejímu znečištění a stává se zdrojem infekcí. A právě tenhle problém vyřešily lidstvu „umělé“ nápoje – pivo, káva i čaj jsou prosté většiny bakterií jednoduše díky tomu, že pro jejich správnou přípravu je třeba vodu i základní suroviny nechat přejít varem, a ve víně jsou zase přírodní antibakteriální činidla (takže třebaže se v antice pilo víno silně ředěné vodou, stále šlo o zdraví neškodný nápoj). O tom, že v patřičně silném rumu či whisky žádný choroboplodný zárodek nepřežije, také není třeba…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].