Často hledáte, jak…
Obálka vydání 43/2005
43/2005 • 23.–30. 10. 2005

2005/43

Editorial

Editorial

Erik Tabery

Vážené dámy, vážní pánové,
v tomto čísle bychom vás rádi upozornili především na článek „
Sex, lži a peníze v říši ČSSD“ Jaroslava Spurného, který rozebírá podezřelé podnikání šéfa sociálních demokratů v Ústeckém kraji. Jeho příběh rozhodně překračuje hranice kraje. V čísle také přinášíme rozhovor s Václavem Havlem o domácí politice a Evropské unii. Přejeme vám hezký týden, v němž slavíme sedmaosmdesáté narozeniny samostatného státu.

Zahraničí

Svět kolem

Zbyněk Petráček

Zasažené srdce dunajské delty

Robert Mikoláš

Já jsem Rus a kdo je víc

Karel Černý

Popkultura za Velkou zdí

Martin Kříž

Podle společnosti Nielsen China, mimo jiné monitorující sledovanost čínských médií, počet diváků reality show Super Voice Girl překonal dosud tradičně nejsledovanější televizní galavečer vysílaný centrální televizí pravidelně na čínský lunární Nový rok (jakýsi čínský „Ein Kessel Buntes“).
Takováto exhibice západní popkultury byla zřejmě poslední kapkou, kterou přetekl pohár trpělivosti čínské rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Ta již beztak počátkem roku zahájila plíživou sametovou cenzuru, tedy jakousi politicky motivovanou kampaň proti sociálně patologickým vlivům sdělovacích prostředků na čínského diváka, v první řadě na nejmladší generaci. V červnu bylo zakázáno vysílání zahraničních animovaných filmů v hlavním vysílacím čase, v červenci následoval zákaz uzavírání smluv o spolupráci mezi regionálními médii a zahraničními společnostmi a v srpnu začalo přezkoumávání dosavadních zahraničních investic do čínských médií.

S blairismem na Blaira

David Klimeš

Kontinentální Evropa spolu s Českem v jejím srdci by měla pozorně sledovat, kam se možní uchazeči o britské premiérství v druhé dekádě 21. století chtějí vydat. Ohledně ekonomických otázek může Čechy zajímat, že myšlenka rovné daně našla své advokáty v liberálních demokratech a části Konzervativní strany. Tradiční otázkou ale zůstává, jak se Britové postaví k oněm třiceti třem kilometrům, které je dělí od kontinentu.