Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Šeherezáda Hůlová má znovu co říct

Mladá česká autorka Petra Hůlová (26) se vrátila ze studií v Americe a přivezla s sebou nový, v pořadí už třetí román. Po překvapivé prvotině Paměť mojí babičce a introspektivním příběhu Přes matný sklo, v němž k rozezlení mnoha kritiků opustila daleké kraje a vrátila se k civilním pražským prožitkům, je tady s „americkým“ románem Cirkus Les Mémoires.

Přesně tenhle typ literátů nám chybí: těch, co mají chuť poznávat svět a vyprávět čtivé a srozumitelné příběhy.

Mladá česká autorka Petra Hůlová (26) se vrátila ze studií v Americe a přivezla s sebou nový, v pořadí už třetí román. Po překvapivé prvotině Paměť mojí babičce a introspektivním příběhu Přes matný sklo, v němž k rozezlení mnoha kritiků opustila daleké kraje a vrátila se k civilním pražským prožitkům, je tady s „americkým“ románem Cirkus Les Mémoires.

Nejít pod cenu

Scéna: New York. Osoby a obsazení: mladí, stárnoucí i úplně staří přistěhovalci či nejrůznější lidi „na černo“, kteří v obrovité zemi dělají, co se dá, aby se chytli drápkem a ona je nerozemlela na jemný prach. A samozřejmě jejich příběhy, vyprávěné tak poutavě, že knihu nejde odložit. Ramid odněkud ze Sýrie, Jordánska či jiné země, odkud pocházejí „uzenáči“, potká v newyorském parku Terezu, začínající fotografku z Prahy. Ta ani neví „jestli je Chomejní z Iráku, nebo z Íránu“, a přijela jako miliony jiných zrealizovat svůj americký sen lehce páchnoucí po naivitě – vydat knížku svých fotek. Na rozdíl od ní je Ramid v Americe už dvacet let a hlavně o něm a jeho rodině je tenhle příběh jako vystřižený z fantazie emigrantské Šeherezády.

Všechno se děje v polosnu, krutě nasvíceném realitou bílé i černé americké bídy, sociálních rozdílů i bezbřehých možností. Stačí jen zatáhnout za ten…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].