Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Informace za šest set tisíc

Vypadá to jako ukázkový příklad obchodování na základě zneužitých informací, který volá po exemplárním trestu: jeden z šéfů ČEZ, obchodní ředitel a místopředseda představenstva Alan Svoboda den před zveřejněním rekordních hospodářských výsledků své firmy na přelomu dubna a května nakoupil za tři miliony korun její akcie, aby je o necelé dva měsíce prodal se ziskem šest set tisíc korun.

Fotografie: Obchodní ředitel Svoboda: Finanční výsledky? Ty já neznám. Foto Profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Obchodní ředitel Svoboda: Finanční výsledky? Ty já neznám. Foto Profimedia.cz • Autor: Respekt

Vypadá to jako ukázkový příklad obchodování na základě zneužitých informací, který volá po exemplárním trestu: jedaen z šéfů ČEZ, obchodní ředitel a místopředseda představenstva Alan Svoboda den před zveřejněním rekordních hospodářských výsledků své firmy na přelomu dubna a května nakoupil za tři miliony korun její akcie, aby je o necelé dva měsíce prodal se ziskem šest set tisíc korun.

Snídaně na FNM

Insider trading – tedy obchod na základě neveřejných informací – je jeden z nejtěžších zločinů na kapitálovém trhu a zákon na něj pamatuje tvrdými tresty: tuzemská Komise pro cenné papíry může udělit až dvacetimilionovou pokutu a soud dokonce dvanáct let vězení. Zatím však žádný trest nepadl, přestože podle některých studií se na tuzemském kapitálovém trhu využívají neveřejné informace až při každém třetím obchodu (viz Respekt č. 47/2000).

Nejblíže byla udělení trestu Komise před šesti lety: první říjnový čtvrtek v roce 1999 začali někteří obchodníci bez zjevného důvodu nakupovat akcie České spořitelny. O den později si bylo možno důvod přečíst v novinách: tehdejší šéf Fondu národního majetku Jan Stiess totiž na čtvrteční snídani s třemi vybranými novináři oznámil, že stát největší banku v zemi oddluží převzetím dvaceti miliard dluhů (po oficiálním zveřejnění akcie spořitelny poskočily o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].