Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Zvrat nehrozí, možná

Eric S. Best (43) se narodil v Severní Karolíně v USA. Vystudoval mezinárodní vztahy a ruštinu. Začátkem roku 1991 přijel do Prahy, kde po dvou týdnech poznal svoji budoucí manželku. S její pomocí založil v roce 1992 informační bulletin The Fleet Sheet, který každý den přináší v angličtině výběr zpráv z České republiky a komentář k jedné události. Čas od času píše komentáře i do českých deníků. Eric Best bydlí v Praze, je ženatý, má čtyři děti.

Fotografie: Foto Gunter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Foto Gunter Bartoš • Autor: Respekt

Eric S. Best (43) se narodil v Severní Karolíně v USA. Vystudoval mezinárodní vztahy a ruštinu. Začátkem roku 1991 přijel do Prahy, kde po dvou týdnech poznal svoji budoucí manželku. S její pomocí založil v roce 1992 informační bulletin The Fleet Sheet, který každý den přináší v angličtině výběr zpráv z České republiky a komentář k jedné události. Čas od času píše komentáře i do českých deníků. Eric Best bydlí v Praze, je ženatý, má čtyři děti.

Proč jste se jako rusista neusadil na začátku 90. let raději v Rusku než v České republice?

Pro ruštinu jsem se rozhodl v roce 1980, kdy jsme si museli na univerzitě vybrat nějaký cizí jazyk. Byla tehdy v čase studené války mezi Američany hodně žádaná. Stejně jako dnes čínština nebo arabština. Na začátku mého rozhodnutí stály politické důvody, pak se mi ale ruština strašně zalíbila. Je to bohatý jazyk, mají skvělou literaturu, hudbu. O stěhování do Ruska jsem ale neuvažoval. Bylo mi 28 let a na takové dobrodružství jsem se cítil starý. Československo jsem v té době už znal. Věděl jsem, že se mi tu bude líbit. Jazyk je podobný a mentalita jiná. Tady komunismus byl jenom 40 let, v Rusku 70. A to je velký rozdíl.

Jak to, že jste Československo znal?

Byl jsem tu v létě 1989 jako turista. Na konci roku 1990 jsem pak dostal nabídku od jedné nevládní organizace pracovat tady. Kvůli jazyku jsem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].