Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Paroubek na cestě do pekel

Fotografie: Hodit na něj síť? Ale jak? Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Hodit na něj síť? Ale jak? Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Sociálnědemokratický sen se stále rychleji hroutí. Vedení strany v čele s premiérem Paroubkem ztrácí nervy i podporu.

S každým dalším dnem vládnutí Jiřího Paroubka se ukazuje, co odděluje velké osobnosti politiky od obyčejných pěšáků. Je to klid, rozvaha, umění smysluplného kompromisu, chuť riskovat a vědět, kam vést svou zem. Respekt už před třemi týdny napsal, že premiér ztratil původně dobře našlápnutou cestu – a jako každý zbloudilec, čím dál jde, tím je to horší.

Minulý týden se už tak těžce klopýtajícímu Paroubkovi doopravdy nevydařil. Po dlouhých výmluvách konečně souhlasil se vznikem parlamentní vyšetřovací komise, která se bude zabývat privatizací Unipetrolu. Kdyby měla sociální demokracie jen trochu rozumu, udělala by to už dávno, protože tak jen potvrdila obavu, že má černé svědomí. Jenže i teď se chová jako poblouzněná – neustále zdůrazňuje, že komise má vyšetřit privatizace chemického průmyslu z dob Václava Klause. Potutelně pak naznačuje, že chce něco vyšťourat na ODS.

Jenže pozor, jestli komise na občanské demokraty vyšťourá něco z poloviny devadesátých let, bude to případ pro kriminalisty, ale rozhodně by to nemělo mít vliv na dnešní politickou situaci. Současná ODS je totiž jiná než ta před deseti lety, stejně jako ČSSD je jiná než v době korupčních bamberských výletů Miloše Zemana. Občanské demokraty nemohou socialisté porazit kauzami z historie,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].