Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Hrubeš a Mareš jsou bizár

Svým způsobem měli Vladimír Morávek a Jan Budař smůlu. Když sepisovali scénář svého posledního filmu, nemohli tušit, že téma reality show bude v čase jeho premiéry v Česku úplně obehrané a výraz „vyvolený“ se ne vlastní vinou přesune mezi nejhorší klišé. Vyzbrojen shovívavostí i očekáváním však divák nakonec zjistí, že smůlu má tentokrát hlavně on.

Úspěšný režisér hledá téma pro svůj druhý film. Zn.: Sex s Hankou Zagorovou podmínkou.

Svým způsobem měli Vladimír Morávek a Jan Budař smůlu. Když sepisovali scénář svého posledního filmu, nemohli tušit, že téma reality show bude v čase jeho premiéry v Česku úplně obehrané a výraz „vyvolený“ se ne vlastní vinou přesune mezi nejhorší klišé. Vyzbrojen shovívavostí i očekáváním však divák nakonec zjistí, že smůlu má tentokrát hlavně on.

Budař dalajlamou

Pánové Hrubeš a Mareš jsou tak trochu kopií ústřední dvojice předchozího Morávkova filmu Nuda v Brně. Naivní, dobráckou a duševně lehce zaostalou dívčinu vystřídal Pepa Mareš, jemuž autoři dali do vínku stejnou povahu a do úst dokonce stejný předkus (rocková star Richard Krajčo s ním nevypadá dvakrát přirozeně). Jan Budař v roli Václava Hrubeše oproti Nudě zdrsněl – arogantní a jízlivý mladík má rád svou práci revizora a přitroublého kamaráda permanentně stíhá jedovatými poznámkami. No a tihle dva spolu souhrou okolností bydlí v jednom domě, dělí se o stejnou prostitutku a mají stejně hluboko do kapsy. Kamarádi do deště, jak praví titul. Příběh má množství zákrut, ale dopředu ho táhne hlavně třetí zúčastněný, slovenský filmový režisér Robert Karpatti. Má zakázanou Bratislavu, kde nalákal stovky krajanů na neexistující hypermarket, takže svou další filmovou reality show směřuje do Prahy. Hledá toho nejprotivnějšího a nejzlejšího Čecha, na jehož dveře pak zaklepe…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].