Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Haló noviny pro vládu

Premiér Jiří Paroubek ohlásil, že se po vítězných volbách chystá zavřít ústa nezávislému tisku. To je natolik pozoruhodný program, že stojí za to nahlédnout, proč šéf kabinetu něco takového slibuje a jak to chce provést.

Hlasem vlády se stávají experti z Blesku a Haló novin. Jsou pracovití a dokáží plnit zadání, pochvaluje si je Paroubkova ředitelka tiskového. Premiér se chystá změnit tiskový zákon, který prý tuto zemi vyvede z mediální anarchie.

Premiér Jiří Paroubek ohlásil, že se po vítězných volbách chystá zavřít ústa nezávislému tisku. To je natolik pozoruhodný program, že stojí za to nahlédnout, proč šéf kabinetu něco takového slibuje a jak to chce provést.

Na Bělehrad!

Nejdůležitějším úkolem administrativy této země nejsou rostoucí dluhy, důchodová reforma či hrozba energetické krize. To vše podle šéfa vlády Jiřího Paroubka klidně počká, teď jde totiž především o to zastavit řádění nezodpovědných žurnalistů. „V příštím volebním období bude jeden z prvních zákonů, který uděláme, tiskový zákon, mediální zákon, který tuto zemi vyvede z tzv. balkánského pojetí, kdy si každý může dělat, co chce, bez odpovědnosti, k pojetí médií, která jsou v západní Evropě,“ slíbil premiér.

Samozřejmě, že když první muž exekutivy přijde s takto vyhroceným postojem vůči svobodnému tisku, je nutné pátrat, proč se tak stalo. Kdy a pod vlivem jakých zážitků se změnil někdejší „mistr kompromisu“ Paroubek, který do křesla po Stanislavu Grossovi usedal se vstřícným úsměvem a snahou po věcnosti? Z premiérových tištěných reakcí se zdá, že důležitým milníkem byla ostrá mediální kritika, které byl vystaven po svém rozhodnutí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].