Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

E-vláda přichází. Ale pomalu

V létě 2002 to byla jasná vize: nově nastoupivší ministr informatiky Vladimír Mlynář sliboval, že do konce čtyřletého vládního období bude polovina národa bez problémů zacházet s moderními technologiemi. V dohledné době také prý nebude po úřadech muset běhat člověk, ale pouze dokumenty elektronickou cestou. Jen do léta 2006, tedy do voleb, tak mělo být možno zařídit po internetu čtvrtinu věcí, kvůli nimž musí člověk na úřad – od získání příspěvků na děti po řidičský průkaz.

Firmám se už komunikace s úřady zjednodušuje, normální občan musí ještě počkat.

V létě 2002 to byla jasná vize: nově nastoupivší ministr informatiky Vladimír Mlynář sliboval, že do konce čtyřletého vládního období bude polovina národa bez problémů zacházet s moderními technologiemi. V dohledné době také prý nebude po úřadech muset běhat člověk, ale pouze dokumenty elektronickou cestou. Jen do léta 2006, tedy do voleb, tak mělo být možno zařídit po internetu čtvrtinu věcí, kvůli nimž musí člověk na úřad – od získání příspěvků na děti po řidičský průkaz.

Internet? To lidi neznají

„Člověk již nepůjde na soud vystát frontu na výpis, ale živnostenský úřad si sám zjistí, zda dotyčný má čistý trestní rejstřík,“ popisoval v říjnu 2002 tehdy projednávanou novelu zákona o trestním rejstříku, která umožňovala úřadům přístup do rejstříku přes internet, ministr informatiky Vladimír Mlynář. Ve stejnou dobu ministerstvo financí oznámilo, že od počátku roku 2003 bude možné platit na internetové síti první daně, a ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejnilo, že elektronicky lze už žádat o sociální dávky.

Uplynuly tři roky a zkoušíme, jak moderní technologie – tedy především vlastnictví elektronického podpisu – zjednodušují život s úřady. Elektronický podpis (v podstatě osobní kód) začala minulý měsíc prodávat Česká pošta za roční poplatek 190 korun. Po jeho koupi chceme zjistit, jestli lze …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].