Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Vymydlení před školami

Sledování lidí zavřených do vily VyVolených a pod dohled Velkého bratra se stalo hned od počátku velkou událostí světa zdejší zábavy. Televize do nového „formátu“ investovaly na 130 milionů korun, sledovanost vyletěla vzhůru, ostatní média popisují život soutěžících den po dni. Proto se velkou událostí stala i milionová pokuta udělená oběma privátním stanicím za sprostotu a obscénnost jejich reality show. Ihned se vyrojily debaty, jestli se Rada pro rozhlasové a televizní vysílání nedopustila cenzury a zda neporušuje svobodu slova.

Fotografie: I ty se můžeš stát celebritou. Foto realityshows.cz • Autor: Respekt
Fotografie: I ty se můžeš stát celebritou. Foto realityshows.cz • Autor: Respekt

Magnáti našich privátních televizí se dostali do pozice dealerů strkajících kvůli zisku heroin dětem před základkou.

Sledování lidí zavřených do vily VyVolených a pod dohled Velkého bratra se stalo hned od počátku velkou událostí světa zdejší zábavy. Televize do nového „formátu“ investovaly na 130 milionů korun, sledovanost vyletěla vzhůru, ostatní média popisují život soutěžících den po dni. Proto se velkou událostí stala i milionová pokuta udělená oběma privátním stanicím za sprostotu a obscénnost jejich reality show. Ihned se vyrojily debaty, jestli se Rada pro rozhlasové a televizní vysílání nedopustila cenzury a zda neporušuje svobodu slova.

Ještě než se dostaneme k samotné pokutě, zastavme se u toho, co se od vysílání reality show očekávalo. Příklady z jiných zemí naznačovaly, že nejde jen o šmírování, ale že v pořadu můžeme spatřit i sebe sama, vystaveného mezní situaci, v malém kolektivu, kde se prosazují silní jedinci a kde se šíří ponorková nemoc. Česká varianta proslulé show ovšem brzy všechny vyvedla z bláhových představ. Na vhled do lidské duše zapomeňte, tady se musíte spokojit s pohledem do nitra duše vlastníků zdejších televizí a tvůrců jejich „zábavy“. Není to žádná příjemná podívaná. Naopak. To, co na sebe odkryli, je mnohem větší ubohost, než by člověk znalý jejich seriózních a vymydlených zevnějšků čekal. Estráda vulgarit, negativních vášní, slabosti, prázdného tlachání, drogové závislosti a sprostých gest – to je jejich svět, svět, do kterého tlačí své dobrovolné vyvolené, protože to podle nich „táhne“.

Ale vyšlo najevo, že zase až tak netáhne. Že velká část zdejších dospělých navzdory reklamní masáži a téměř totálnímu obklíčení duchovní klima našich televizních magnátů nevyznává a odmítá se jím naplňovat. Kdo ho však přijímá s nadšením (podpořeným samozřejmě i chabou pestrostí další nabídky) jsou děti: hlavní skupina diváků reality show je ve věku od čtyř do patnácti let. Po publikaci této zprávy se TV manažeři rozhodli pracovat jako klasičtí dealeři drog a vyrazili podstrkovat svoje zboží bezbranným. Záznamy a přímé vstupy z vilek se rozprostřely do celého dne, Nova dokonce přesunula hlavní část show z osmé hodiny večerní na pátou odpolední.

Tady však končí legrace. Předvádět ničemné kousky plnoletým lidem je jedna věc a exhibovat před dětmi druhá. Proto je pokuta rady zcela na místě a nazývat ji cenzurou je prostě nesmysl. Předpisy jsou jasné: pouštět vulgární svět na obrazovku před desátou večer je zakázáno a kdo to poruší, riskuje trest.

Prima noví dozorci

Minulý týden dostal v Česku shodou okolností cenu Vize 97 sociolog Philip Zimbardo, který v roce 1971 udělal dnes už legendární test lidské schopnosti zesurovět a stát se bídákem. V jeho rámci rozdělil zcela náhodně dobrovolníky na dvě skupiny – dozorce a vězně –, nechal je v uzavřeném prostoru a těm prvním dal neomezenou pravomoc „dohlížet na pořádek“ a trestat ty druhé. Už po pár dnech pokusu začali být dozorci tak agresivní a tak bezdůvodně krutí ke svým svěřencům, že sociolog pokus ukončil. Možná by bylo na místě už říci stop i u nás, protože show se mění v čistě negativní energii – ale to už není na regulačních úřadech. To by museli udělat kapitáni našeho televizního byznysu a mezi nimi, na to lze vzít jed, není žádný Zimbardo. Takže musíme vzít zavděk rozhodnutím rady vytlačit „to“ do nočních hodin.

A nakonec: jasně se ukázalo, jak je důležité mít veřejnoprávní televizi, která podobným programům odolává. Pro lidi závislé na bedně s obrázky je to jediná alternativa – a vůbec ne špatná.

Jak se vám líbí česká podoba reality show? Debatujte nawww.respekt.cz.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 41/2005 pod titulkem Vymydlení před školami