Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Naděje se bojí mrazů

Občanské sdružení Naděje tady už patnáct let zachraňuje lidi v nouzi a modrý kříž na jejích pobočkách slibuje pomoc každému, kdo si řekne. Právě nyní však společnost musí zavřít jedno ze svých nejvýznačnějších center.

Fotografie: Laštůvka a sto milionů, to dává Naději. Foto Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Laštůvka a sto milionů, to dává Naději. Foto Karel Cudlín • Autor: Respekt

Občanské sdružení Naděje tady už patnáct let zachraňuje lidi v nouzi a modrý kříž na jejích pobočkách slibuje pomoc každému, kdo si řekne. Právě nyní však společnost musí zavřít jedno ze svých nejvýznačnějších center.

Miluj bližního svého

Příběh zakladatele a současného šéfa Naděje Ilji Hradeckého působí trochu jako film. Nepříliš spokojený tiskař státního podniku zažil na sklonku komunismu podivuhodnou životní změnu: „den ze dne“ uvěřil v Boha a, jak říká, pochopil, že smysl jeho života je ve službě druhým. Na své chalupě v Jeseníkách vytvořil evangelizační centrum pomoci mladým lidem a také se pustil do pašování a distribuce náboženské literatury. To se pochopitelně nelíbilo politické policii, ale než si StB všechno zmapovala k zásahu, došlo k revoluci. Pomáhat najednou bylo možné legálně a nejvíc účasti potřebovali uprchlíci z masakrovaného Rumunska. Pan Hradecký s několika přáteli zorganizoval potravinovou pomoc. Doma vařili kotle polévky a vozili je na Holešovické nádraží. Pořádali peněžní sbírky na ulici a v církvi. Zásobovali jídlem dvacet až třicet rodin s dětmi denně. Pak přišla polistopadová amnestie, vztahující se na tisíce vězňů. Někteří neměli kam jít. V tehdejším Československu vznikly první uprchlické tábory. Potřeba pomoci dostávala jasné obrysy. A vznikla Naděje.

Dnes Naději každý den kontaktuje na dva tisíce potřebných. Organizace zřizuje…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].