Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Kladivo na mlsné

V Čechách stejně jako v celém západním světě je problémem nadváha – proto se objevily úvahy o vyšším zdanění bůčku či čokolády.

Svět postihla epidemie obezity, která způsobuje zdravotní problémy a jejich léčení stojí nemalé peníze. Nejimpozantnější jsou údaje ze Spojených států: nadváhou zde podle studií z konce devadesátých let trpí 60 procent populace a jen obezita jako taková stojí tuto zemi 117 miliard dolarů a 300 tisíc lidských životů ročně.

Náklady zvýšeného zdravotního rizika v důsledku obezity však nese v prvé řadě jednotlivec. Posouzení, do jaké míry je ochoten obětovat část svého zdraví za pohodlnost života a bohatost stravy, je proto problémem zejména soukromým. Jenže tito obézní lidé využívají také služeb veřejného zdravotnictví. To nese zhruba polovinu nákladů obezity – dvě třetiny z toho připadají na léčbu cukrovky a sedmina na léčbu srdečních onemocnění.

Proto si tvůrci legislativy na mnoha místech světa začínají pohrávat s myšlenkou zavedení zvláštní spotřební daně na nezdravé potraviny. Vedle mnoha takových návrhů v USA se třeba ve Velké Británii zvažuje převedení sušenek či slaných brambůrků do vyšší sazby daně z přidané hodnoty a ve Švýcarsku padl návrh na zdanění cukrů a tuků stejným způsobem, jako je tomu u alkoholu.

Lépe danit cvalíky

Vyčíslit škodlivost a nákladnost obezity ale není jednoduché (i výše uvedená čísla zpochybnil alespoň zčásti časopis Science), a navíc kromě nadměrné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].