Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Khalilzad opravářem

Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt

Týdeník Newsweek nazval současného amerického velvyslance v Iráku Zalmaye Khalilzada (54) America’s Mr. Fix-It. Tedy všeumělem, který opraví všechno, co mu přijde pod ruku. Po dvouletém působení v Afghánistánu se od něj očekává, že si poradí i s Irákem.

Zalmay Khalilzad je nejvýše postaveným muslimem v administrativě USA a současně patří ke skupině neokonzervativců, léta spolupracoval s Paulem Wolfowitzem a Dickem Cheneym. Do povědomí vstoupil až letos v červnu jako specialista na urovnávání poměrů ve společnostech postižených válkou. Poté, co ho George Bush přesunul jako velvyslance z Afghánistánu na stejný post do Iráku, očekává se od něj, že vyřeší problém čísla jedna současné americké zahraniční politiky.

„Je skutečným komunikátorem,“ řekl News-weeku plukovník US Army David Lamm, který byl svědkem jeho vyjednávání v Iráku. Ocenil především jeho umění interpretovat každé straně stanovisko soupeře takovým způsobem, že se nikdo neurazí a snaží se spolupracovat. Na reportéry Newsweeku udělalo dojem, že po politickém mítinku se šel se skupinou šíitských stařešinů společně pomodlit. Pozorovatelům je sympatické i to, že je schopen argumentovat jako člověk zevnitř společnosti, v níž se právě nachází, ať jde o vleklou diskusi mulláhů v turbanech nebo strohý koordinační mítink v Bílém domě.

A ještě v jedné věci se Khalilzad odlišuje od politického průměru: je to snaha strávit…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].