Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Franz Ferdinand křísí rock

„V Británii je trend elektronické hudby na ústupu. Prodej DJských desek se propadá, kluby zavírají,“ svěřil se před časem Respektu renomovaný ostrovní novinář Ian Anderson. A co tedy přichází na- místo elektroniky? Starý dobrý rokenrol neboli bigbít střihlý punkem, funkem, diskem a novou vlnou. Dvě kytary, basa a bicí jsou zase na vrcholu popularity, takže kapely se v garážích a různých skladištích množí jako houby po dešti. Nejoblíbenějším reprezentantem tohoto „nového“ stylu je patrně skupina Franz Ferdinand ze skotského Glasgow. Loni oslnila stejnojmenným debutovým albem, jehož se zatím prodalo přes tři miliony kusů. Jak si jistě mnozí vzpomínají, kapela jej přehrála také v pražském klubu Roxy. Minulý týden vrhla na trh pod názvem You Could Have It So Much Better (Mohl bys na tom být daleko lépe) další desku, která je snad ještě lepší než multiplatinová prvotina.

Recept na dobytí britské hitparády? Budete se divit: dvě kytary, basa a bicí.

„V Británii je trend elektronické hudby na ústupu. Prodej DJských desek se propadá, kluby zavírají,“ svěřil se před časem Respektu renomovaný ostrovní novinář Ian Anderson. A co tedy přichází na- místo elektroniky? Starý dobrý rokenrol neboli bigbít střihlý punkem, funkem, diskem a novou vlnou. Dvě kytary, basa a bicí jsou zase na vrcholu popularity, takže kapely se v garážích a různých skladištích množí jako houby po dešti. Nejoblíbenějším reprezentantem tohoto „nového“ stylu je patrně skupina Franz Ferdinand ze skotského Glasgow. Loni oslnila stejnojmenným debutovým albem, jehož se zatím prodalo přes tři miliony kusů. Jak si jistě mnozí vzpomínají, kapela jej přehrála také v pražském klubu Roxy. Minulý týden vrhla na trh pod názvem You Could Have It So Much Better (Mohl bys na tom být daleko lépe) další desku, která je snad ještě lepší než multiplatinová prvotina.

Lucifer nefňuká

Hudba Franze Ferdinanda vám bude znít povědomě: asi jako kříženec Rolling Stones, Beatles, Talking Heads a disko divy Donny Summerové. Kromě toho však čtyři chlapíci přidávají svěží osobitost. Jejich texty a klipy prosvětluje smysl pro humor a lehká ironie. V aranžmá se nebojí prudkých změn a různé retrostyly střihají těsně vedle sebe. Někdy se zdá, jako by hrála každý verš trochu jiná kapela.

Franz Ferdinand (jméno si kluci vybrali podle…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].