Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Biskup mezi bandity a diktátory

Václav Malý bezesporu patří k nejvýraznějším mužům českého katolického kléru. Ne nadarmo se mu také říká „létající biskup“. Láká ho totiž poznat země, „kde to křičí“, a pomáhat. V posledních letech se vydal například do Moldávie, Čečny, Běloruska či na Kubu. V září se vrátil z Číny. Požádali jsme ho, aby o svých cestách vyprávěl.

Když nějaká stařenka v Havaně vidí, že rodinu vězněného „zrádce“ navštíví biskup z Evropy, zjistí, že ten zavřený není nějaký úchylný podivín.

Václav Malý bezesporu patří k nejvýraznějším mužům českého katolického kléru. Ne nadarmo se mu také říká „létající biskup“. Láká ho totiž poznat země, „kde to křičí“, a pomáhat. V posledních letech se vydal například do Moldávie, Čečny, Běloruska či na Kubu. V září se vrátil z Číny. Požádali jsme ho, aby o svých cestách vyprávěl.

Prolamovat osamění

Pronásledování jsem zažil na vlastní kůži. Proto vím, že pro vězněné a utlačované je obrovská věc sejít se s někým z ciziny. Jsme propojeni počítačem a e-mailem, ale izolace některých lidí je hrozná. Pomáhám ji prolamovat. Splácím svůj dluh.

Nezapomněl jsem na totalitní systém. Pomáhá mi to trošku vyznat se třeba v Moldávii nebo i na Kubě. Já nevozím ani léky, ani peníze, ani munici, to ne! Můj úkol je narušovat osamění těch, kteří jsou pronásledováni.

Sám pamatuju, jak u nás režim lidi v opozici prohlašoval za exhibicionisty a blázny a jak by tomu tehdy mnozí rádi uvěřili.

Když nějaká babička v Havaně vidí, že rodinu, kde muže zavřeli a prohlásili za zrádce, přijede navštívit a utěšit biskup z Evropy, tak jí to napoví, že ten zavřený není jen nějaký úchylný podivín, ale že za ním někdo stojí.

Navštěvuju rodiny vězněných a vyprávím, že v Čechách na uvězněné myslíme a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].