Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Vědomí, že už to takhle dál nejde

Michal Anděl (59) vystudoval navzdory nepřízni bývalého režimu všeobecné lékařství (koncem 60. let se aktivně účastnil studentského hnutí) a v roce 1981 se stal šéfem jednotky intenzivní metabolické péče v pražském IKEM. Po roce 1989 mohl začít působit také na Karlově univerzitě, na níž byl v roce 1992 jmenován profesorem. Patnáct let stojí v čele II. interní kliniky na Vinohradech, šest let byl děkanem 3. Lékařské fakulty UK, dnes je jejím proděkanem pro vědecký výzkum. V letech 1992–2000 byl členem Rady vlády ČR pro výzkum a vývoj, dosud je členem její Komise pro živou přírodu. V příštích volbách kandiduje na funkci rektora Univerzity Karlovy. Michal Anděl je ženatý, má dvě děti.

Fotografie: Michal Anděl Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Michal Anděl Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Michal Anděl

(59) vystudoval navzdory nepřízni bývalého režimu všeobecné lékařství (koncem 60. let se aktivně účastnil studentského hnutí) a v roce 1981 se stal šéfem jednotky intenzivní metabolické péče v pražském IKEM. Po roce 1989 mohl začít působit také na Karlově univerzitě, na níž byl v roce 1992 jmenován profesorem. Patnáct let stojí v čele II. interní kliniky na Vinohradech, šest let byl děkanem 3. Lékařské fakulty UK, dnes je jejím proděkanem pro vědecký výzkum. V letech 1992–2000 byl členem Rady vlády ČR pro výzkum a vývoj, dosud je členem její Komise pro živou přírodu. V příštích volbách kandiduje na funkci rektora Univerzity Karlovy. Michal Anděl je ženatý, má dvě děti.

Co může české zdravotnictví donutit k zásadní reformě?

Je k ní řada důvodů – počínaje vědomím, že už to tak dál nejde. Vůle k reformě ale chce směs odvahy a racionální úvahy, která snad už začíná mít podporu v argumentech. A vedle toho i zásadnější pohled na to, co se děje s nemocnicemi. Jejich problém zdaleka není jen v tom, jestli jsou to akciové společnosti, nebo veřejnoprávní či státní instituce. Základní problém nemocnic je v tom, co se stalo s medicínou.

Co se stalo s medicínou?

Dramaticky se zkrátila doba hospitalizace. Zatímco před třiceti lety ležel v nemocnici pacient s infarktem myokardu nebo se žaludečním vředem šest týdnů, dnes se s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].