Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

V řetězech a levně

V českém vězeňství se nedostává peněz ani míst pro odsouzené. Vyřešit tento problém by měla výstavba „soukromé věznice“.

České vězeňství stojí stát letos 6,5 miliardy korun (což je 0,7 % státního rozpočtu na rok 2005) a přitom organizace Amnesty International kritizuje nevyhovující podmínky a těsné cely. V této situaci hodlá ministerstvo spravedlnosti využít soukromou iniciativu. Podle Michaela Mrzkoše, ředitele investičního odboru, by měl v roce 2009 vzniknout žalář pro pět set odsouzených, který postaví soukromé firmy. Výběrové řízení na stavbu by mělo začít příští rok, favoritem je společnost Skanska BOT. Věznice by měla stát zřejmě v Olomouckém kraji.

Soukromý investor vězení postaví a bude ještě 25 let udržovat. Celý projekt přijde na tři a půl miliardy korun. Ministerstvo zajistí stráže a ročně zaplatí investorovi sto třicet pět milionů korun. Na první pohled to nevypadá špatně: nyní vyjdou náklady na jeden rok věznění jednoho člověka zhruba na 309 tisíc korun (z čehož méně než jednu třetina jsou odměny dozorcům) a v případě soukromé věznice by tvořily 270 tisíc (ovšem bez stráží). Rozdíl by měl být vyvážen lepší kvalitou věznice (například vězni budou v celách pouze po dvou, zatímco nyní je jich v průměru sedm až devět) a tím, že celá budova v hodnotě více než miliardy korun přejde po dvaceti pěti letech zdarma na stát. A konečně je nezanedbatelné i to, že se pravidelný poplatek za údržbu nebude zvedat s inflací.

Zatím…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].