Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Kulturní tip

Žádný Spiderman, Sandman ani Jack Rozparovač. Titulní postavou knižní komiksové série spisovatele Jaroslava Rudiše a kreslíře s pseudonymem Jaromír 99 (jinak zpěváka jesenické rockové skupiny Priessnitz) je muž, jehož schopnosti nejsou nikterak mimořádné. Alois Nebel, penzionovaný nádražák původem z jesenického Bílého Potoka, má všechny vlastnosti antihrdiny z českého pohraničí. Komiks mu přesto sluší – s třetím a závěrečným dílem série nazvaným Zlaté hory můžeme konstatovat, že autorům se podařilo tuzemskou realitu vystihnout anglosaským žánrem opravdu přiléhavě.

Žádný Spiderman, Sandman ani Jack Rozparovač. Titulní postavou knižní komiksové série spisovatele Jaroslava Rudiše a kreslíře s pseudonymem Jaromír 99 (jinak zpěváka jesenické rockové skupiny Priessnitz) je muž, jehož schopnosti nejsou nikterak mimořádné. Alois Nebel, penzionovaný nádražák původem z jesenického Bílého Potoka, má všechny vlastnosti antihrdiny z českého pohraničí. Komiks mu přesto sluší – s třetím a závěrečným dílem série nazvaným Zlaté hory můžeme konstatovat, že autorům se podařilo tuzemskou realitu vystihnout anglosaským žánrem opravdu přiléhavě.

Alois Nebel má přece jen něco navíc, nějakou tu supervlastnost kreslených hrdinů. Propadá se do halucinací, v nichž se zjevují události dávno minulé, hluboce však zapsané do sudetské krajiny. V posledním díle jsou to staré zločiny spáchané na německých vysídlencích po válce. V čase moravských záplav roku 1997, zlověstnou atmosférou připomínajících apokalypsu, se provozovatel místního autocampingu dočká návštěvy, jež má jeho dávné hříchy potrestat. Uprchlý polský vrah, ukrajinští lesní dělníci, starý muž, jenž zná podzemní štoly a nazývá se Bohem – Rudiš své libreto zaplnil opravdu roztodivnou sestavou a stejně podivné a temné jsou i popisované události. Sudety jako by se neměnily, všechno současné vsákne krvavá minulost, jež se nikdy nevzdala vlády nad krajinou.

V ostrých konturách černobílých kreseb Alois Nebel jako česká paralela Města hříchu docela funguje, i když…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].