Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Komunisté dobývají jih Itálie

Komunisté se vracejí. I takovými titulky přivítala italská média minulý týden zprávu o tom, že v historicky prvních primárních volbách na Apeninském poloostrově zvítězil kandidát radikální Strany komunistické obnovy nad reprezentantem Demokratické levice a Centristů, a bude se tak jménem celé levice ucházet o post šéfa regionální vlády na jihu země.

Jeden za všechny

Pro pochopení pozdvižení, jež tato informace vyvolala, je třeba připomenout, že reformy svěřily italským oblastním orgánům široké pravomoci ve školství, zdravotnictví, dopravě i ochraně životního prostředí. Občané regionů přímo volí nejen místní parlament, ale i předsedu vlády, který pak sestavuje kabinet.

Výběr kandidátů na funkci předsedů oblastních vlád je tedy jak pro Berlusconiho vládní většinu, tak pro opozici vedenou bývalým předsedou Evropské komise Romanem Prodim, velmi důležitou záležitostí. Výsledky regionálních voleb, které se budou konat počátkem dubna, totiž mohou mnohé napovědět o tom, kdo bude mít naději na úspěch v celonárodním parlamentním klání na jaře příštího roku. Všechny strany se proto snaží vehementně prosazovat své kandidáty a není mezi nimi nouze o třenice a tvrdé slovní přestřelky.

Exemplárním příkladem se v tomto ohledu v minulých týdnech stala jihoitalská Apulie (podpatek italské „boty“), kterou dnes vede exponent Berlusconiho strany Raffaele Fitto. Když opozice hledala kandidáta, který by mohl dosavadního oblíbeného guvernéra…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].